Aquesta intervenció s’inscriu en el protocol de col•laboració entre els departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.

Els interessats a executar l’obra tenen de termini fins al 10 d’abril per presentar les seves ofertes. L’obertura de pliques tindrà lloc el dia 17 d’abril.

Barbens – Rehabilitació de la Casa Consistorial (Castell de Barbens) (3a fase)

Pressupost de licitació – 120.204 €

Termini d’execució – 4 mesos

La intervenció proposa la reforma i rehabilitació de les dependències de la planta baixa i la façana principal del castell de Barbens. L’actuació convertirà la planta baixa en una sala d’usos múltiples. Actualment, la planta baixa és un espai amb estructura d’arcs diafragmàtics i compartimentat amb envans. La façana, de pedra natural, té dues finestres a la planta baixa que no són de l’edifici original. L’obra preveu enderrocar elements interiors i substituir el paviment amb peces de pedra natural de Sant Vicenç. Es reforçaran els arcs i es restauraran tres finestres. També se substituiran les portes i es pintarà la façana de l’edifici.

L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Ramon Batalla i l’enginyer David Palou. Els promotors són l’Ajuntament de Barbens, la Direcció General de Patrimoni Cultural, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge, i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% Cultural. L’Ajuntament de Barbens i l’Incasòl finançaran l’actuació a parts iguals.

El castell de Barbens, catalogat com a bé cultural d’interès nacional, és actualment la seu de l’Ajuntament i té una estructura de casa monumental. La singularitat i l’aspecte defensiu, els rep d’una torre quadrangular de la cantonada nord-oriental. Es tracta d’una construcció de planta rectangular, amb coberta a doble vessant, per sobre de la qual destaca una torre de teulada piramidal.

El castell o comanda de Barbens és un casal residencial fortificat dels templers, que es va aixecar el segle XV i que ja havia estat restaurat el 1733.

Barcelona, 12 de març de 2007