En aquest sector residencial s'hi construiran 229 habitatges, el 60% dels
quals seran protegits

Representants de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i l’alcalde d’Esparreguera, Xavier Sitjà, s’han reunit aquesta tarda amb els veïns de la colònia Sedó per explicar-los el projecte de rehabilitació i reconstrucció del complex.

L’Ajuntament ha aprovat inicialment el Pla especial urbanístic i inicialment el Pla de millora urbana del sector residencial de la colònia. Es tracta d’un pas endavant en el procés de restauració i recuperació de l’antiga colònia industrial com a nou sector residencial per al municipi d’Esparreguera.

Procés de rehabilitació

El Pla de millora urbana del sector residencial de la colònia Sedó preveu la construcció de 229 habitatges, 138 dels quals seran protegits. D’aquests, 38 es rehabilitaran i es destinaran als antics treballadors de la fàbrica que encara hi viuen; 90 es reconstruiran conservant la fesomia històrica, i 101 seran de nova planta, edificats fora de l’actual colònia. El cost global previst d’aquesta intervenció és d’aproximadament 12 MEUR.

Reursa, empresa patrimonial de l’Institut Català del Sòl, serà l’encarregada de dur a terme tot el procés de rehabilitació i gestió amb els veïns amb dret de reallotjament. Abans de final d’any s’iniciarà l’elaboració d’un cens de l’estat actual dels habitatges a rehabilitar.

El projecte també preveu l’abastament d’aigua potable i gas, la millora de les carreteres i l’obertura d’un nou ull de l’aqüeducte per facilitar l’accés de vehicles a l’interior de la colònia.

En aquest sentit, l’Institut Català del Sòl ja té en fase de licitació l’obra de portada d’aigua potable i de gas des de la xarxa del nucli urbà d’Esparreguera fins a la colònia Sedó. Aquesta obra té un pressupost de 247.556 euros i un termini d’execució de 5 mesos.

El projecte de rehabilitació de la colònia ha sigut redactat per l’equip d’arquitectes Miguel Roldán i Mercé Berengué.

Recuperar les colònies històriques

Aquest projecte pioner per restaurar la colònia Sedó d’Esparreguera s’ha assolit gràcies a l’acord històric de les administracions públiques. El Ministeri de Cultura, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament d’Esparreguera es faran càrrec de la restauració de l’església que serà un centre cultural i de convencions. L’Incasòl construirà els habitatges protegits i recuperarà el “jardí de l’amo” que permetrà obrir la colònia al riu Llobregat.

L’estructura compacta dels edificis de la colònia Sedó i l’aqüeducte que els envolta, destinat a produir l’energia hidràulica de la fàbrica, li donen una fesomia global única a Europa. La restauració i obertura al públic del “jardí de l’amo” permetran finalment l’accés a aquesta zona privilegiada del riu Llobregat, als veïns del municipi.

L’anunci, fa quatre anys, del projecte de rehabilitació pública de la colònia Sedó

ha engrescat diferents empreses privades que han anunciat la compra i rehabilitació d’altres colònies industrials de Catalunya.

Esparreguera, 10 de maig de 2007