L'Institut Català del Sòl i els ajuntaments de Granollers i la Roca del Vallès han seleccionat la proposta presentada per l'equip d'arquitectes format per Carles Llop, Sebastià Jornet i Joan E. Pastor per ordenar el creixement urbanístic d'aquests municipis en l'àmbit dels sectors de la Bòbila-Can Granota

El passat mes de juliol, l’Incasòl i els ajuntaments de la Roca del Vallès i Granollers van signar un conveni de col·laboració per a la planificació i el desenvolupament urbanístic, mitjançant un consorci, dels sectors situats a l’àmbit de la Bòbila–Can Granota. L’objectiu és desenvolupar conjuntament el creixement urbanístic d’aquesta zona, en la frontera entre ambdós municipis, harmonitzant els interessos d’ambdues poblacions, especialment en l’àmbit de la mobilitat.

La convocatòria del concurs d’idees ha estat el primer pas per reflexionar sobre el millor model per desenvolupar aquest sector, situat a cavall de dos municipis i diferents tipologies de sòl, i estudiar també els calendaris dels diferents àmbits a urbanitzar. Per les condicions globals del territori i tenint en compte les necessitats del municipi de Granollers, s’ha considerat prioritari desenvolupar primerament el sector S-129 la Bòbila, que es tracta d’un àmbit ja qualificat com a urbanitzable pel planejament general.

 Proposta guanyadora

 De les cinc propostes presentades, l’Institut Català del Sòl i els ajuntaments han escollit la desenvolupada per l’equip d’arquitectes Llop/Jornet/Pastor per considerar que es tracta del treball que més s’ajusta als objectius del concurs. A partir d’aquest punt i durant el primer semestre de 2007, l’Incasòl i els ajuntaments treballaran conjuntament per redactar el Pla parcial que dissenyarà la urbanització del sector de la Bòbila a Granollers i l’avanç de planejament de Can Granota.

La proposta guanyadora proposa un model que es basa en l’articulació del territori i la ciutat mitjançant una malla verda de grans espais arbrats, amb vegetació al llarg de totes les infraestructures viàries, que respecti les sendes verdes dels camins històrics, els margenals agrícoles i les arbrades preexistents, combinant-la amb una malla de nous carrers i espais urbans. Igualment, la proposta suggereix solucions per resoldre problemes de mobilitat existents lligant el teixit viari existent amb el proposat.

La proposta estudia de manera unitària l’àmbit de la Bòbila situat a ponent de la ronda de Granollers, que conté territoris amb peculiaritats tant urbanístiques com ambientals ben diferenciades. En aquest àmbit defineix un sistema d’espais lliures públics que protegeixi la carena entre els dos municipis, mantenint el seu caràcter agrícola actual, i proposa una distribució graonada de les unitats residencials, que s’adaptin als diferents pendents del lloc i als diversos models urbans a fi de mantenir una de les qualitats més exemplars del paisatge cultural vallesà. Així mateix, estableix una combinació equilibrada dels diversos règims d’habitatges (lliure i protegit) en tot el sector. A més, també preveu potenciar espais destinats a equipaments públics, edificis terciaris i espais comercials.

Programa de sòl

 El desenvolupament de l’àmbit de la Bòbila–Can Granota forma part de les actuacions estratègiques del Programa de sòl 2005-2008, promogut pel Govern de la Generalitat i que duu a terme l’Institut Català del Sòl. Els sectors estratègics garanteixen la continuïtat de l’entramat urbà existent amb una diversificació dels règims d’ocupació amb la finalitat de potenciar un creixement urbà complex i cohesionat.

Aquests sectors responen a la política urbanística que desenvolupa el Govern i que es basa en la compacitat davant la dispersió de la urbanització en el territori, la complexitat entesa com a diversitat d’activitats davant l’especialització funcional i la cohesió com a espai de redistribució enfront de la segregació social.

 Barcelona, 9 de febrer de 2007