El secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, ha visitat l'exposició País de paisatges que avui ha obert les portes al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a Reus. Aquesta mostra, organitzada conjuntament pel DPTOP i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que ja ha recorregut Girona i Barcelona, es podrà veure a Reus fins el 28 de febrer. El DPTOP, a més, sotmetrà properament a informació pública la redacció del Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona, que ha de permetre conèixer amb detall la diversitat paisatgística de la zona i el seu estat de conservació.

País de paisatges té una clara voluntat de difusió i de conscienciació dels valors del paisatge. Així, vol explicar que el paisatge és patrimoni ambiental, cultural, històric i social amb un paper important en la qualitat de vida dels qui hi viuen a la vegada que és un recurs econòmic determinant, tant a les àrees rurals com als nuclis urbans. També vol conscienciar el públic del fet que les transformacions urbanístiques, socials i ambientals dels darrers decennis han degradat bona part dels paisatges catalans i hi ha un risc evident que aquesta degradació continuï i es perdin molts paisatges que han conformat la idiosincràsia del país.

 Estructurada al voltant de tres grans àmbits, L’art i la memòria, Vivim el paisatge i El paisatge, un actiu de futur, s’hi mostra com han anat evolucionant els diversos paisatges de Catalunya i també la manera de percebre’ls, de representar-los i d’interactuar-hi.

El paisatge en l’art

En la primera part de l’exposició, L’art i la memòria, s’explica com el paisatge és percebut, reproduït i recreat en diverses modalitats artístiques, particularment en la pintura i en la literatura.

· Un audiovisual concebut i realitzat expressament per a aquesta exposició mostra les diverses maneres com els pintors catalans han tractat el tema del paisatge, amb la intenció que el visitant se senti immers en una pinacoteca.

· A banda, un seguit de cites literàries permetran que el visitant pugui conèixer de primera mà la manera com els escriptors s’han convertit, sovint, en testimonis de paisatges ja desapareguts o en transformació.

El paisatge en l’art

El segon bloc de l’exposició, Vivim el paisatge, permet que els visitants “entrin” dins de diversos paisatges i puguin adonar-se de les diferents maneres que tenim de percebre un paisatge segons el moment i la situació en què ens trobem. Una instal·lació de pantalla i càmera permetrà que, aquells que ho vulguin, es puguin fer una fotografia amb el paisatge que ells mateixos escullin.

Aquest bloc es completa amb dos espais més: la reproducció d’un entorn quotidià que posa en evidència com n’és d’habitual la presència del paisatge i de tota la temàtica que li és vinculada als mitjans de comunicació, i la projecció d’un recull de vídeos familiars que fan palès com el paisatge forma part del dia a dia de qualsevol persona.

La gestió del paisatge

A la part final de l’exposició, els visitants trobaran informacions diverses sobre la manera com la Generalitat i la resta d’administracions catalanes, així com organitzacions cíviques, actuen avui sobre el paisatge i el gestionen per tal de fer possible una major consciència de la seva importància i mostrar que hi ha maneres d’interactuar-hi i treure’n rendiment sense destruir-ne els valors. Un ordinador facilitarà al públic la consulta de pàgines webs d’organismes vinculats amb el paisatge i la seva gestió.

Catàleg de paisatge

Precisament, el DPTOP sotmetrà properament a informació pública el Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona. Aquest instrument, previst a la Llei del Paisatge de Catalunya, és el document de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los.

D’aquesta manera, els Catàlegs de paisatge contindran un inventari dels valors paisatgístics presents a la seva àrea, l’enumeració de les activitats i processos que incideixen de manera més notòria en el paisatge, la delimitació de les unitats de paisatge -zones de paisatge sobre les que pot recaure un règim diferenciat de protecció, gestió o ordenació- i la definició dels objectius de qualitat paisatgística per a cadascuna d’elles.

L’Observatori del Paisatge de Catalunya, integrat per l’administració i diverses entitats cíviques i científiques, és l’ens responsable de la redacció dels Catàlegs, per encàrrec del DPTOP. Al seu torn, aquests documents s’hauran d’incorporar a la documentació que integra els Plans Territorials Parcials i, en el seu cas, en els Plans Directors Territorials.

El Catàleg del paisatge del Camp de Tarragona, que s’està redactant, ha comptat amb un innovador procés de participació ciutadana. A més d’entrevistes amb 34 ens representatius de la zona, com ara consells comarcals, entitats naturalistes, cambres de comerç o consells reguladors de denominacions d’origen, també es va obrir un procés de recollida de suggeriments mitjançant la web de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb el lema ‘Opina. El paisatge t’escolta’. Aquest sistema de consulta ha rebut 878 aportacions de ciutadans, que s’estan incorporant al Catàleg.