Avui s’ha iniciat la fase de proves de funcionament del telefèric entre Esparreguera i Olesa de Montserrat que tindrà una durada d’uns dos mesos. En aquest període es faran els ajustos tècnics necessaris de la circulació de les cabines. Un cop finalitzada aquesta fase el telefèric es posarà en servei.

El període de proves de funcionament del telefèric s’inicia una vegada han finalitzat les obres de l’estructura bàsica i les estacions d’aquesta línia. Recentment s’han rebut ja les dues cabines que han de donar el servei i s’ha procedit a penjar-les i a posar-les a punt per la fase de proves que avui comença. Durant aquesta fase es faran ajustos tècnics, comprovació del funcionament, circulació, frenada, resistència i càrrega. En la primera etapa de proves les cabines circularan sense ocupants.

D’Esparreguera a Olesa en tres minuts i mig

La línia que uneix Esparreguera i Olesa té 984 metres, està unida i sostinguda per 10 pilones i supera un desnivell de més de 90 metres amb un pendent del 9,3%. Les cabines tenen una capacitat per a 15 persones i es preveu que el telefèric tingui capacitat per transportar unes 360 persones cada hora i que circuli a 5 metres per segon. D’aquesta manera quan es posi en servei el telefèric unirà Esparreguera i Olesa en 3 minuts i mig. Als extrems de la línia, que és totalment recta, es troben situades les estacions.

L’estació motriu, situada a Olesa de Montserrat estarà dotada de vestíbul, andanes d’embarcament i desembarcament, dependències tècniques i expenedores de bitllets. L’estació de reenviament, situada a Esparreguera també estarà dotada de vestíbul, andanes d’embarcament i desembarcament, serveis adaptats a persones amb mobilitat reduïda, dependències tècniques i expenedores de bitllets. Disposa a més d’un aparcament per a 70 cotxes i parada d’autobús. La construcció d’aquesta línia ha significat una inversió de 5,2 MEUR.

Enllaç amb FGC

El Departament de Política Territorial i Obres Publiques (DPTOP) i l’Ajuntament d’Esparreguera van plantejar establir un enllaç mitjançant un telefèric entre Esparreguera i l’estació dels FGC a Olesa de Montserrat, per atendre la demanda de transport entre les dues poblacions, separades pel Llobregat a més d’un desnivell considerable, ampliant així l’àrea d’influència del Metro del Baix Llobregat.

El projecte del telefèric ha de suposar una extensió dels beneficis del Metro del Baix Llobregat (FGC). La seva construcció és fruit de la demanda dels usuaris de la zona que, a més de la connexió del municipi d’Esparreguera (17.000 habitants) amb Barcelona per ferrocarril, es beneficiarà amb aquest nou instrument per a la mobilitat entre aquest municipi i el d’Olesa. Aquest factor beneficiarà als habitants d’ambdues zones, ja que es preveu un trànsit de 250.000 viatgers anuals. Així mateix, aquest nou mitjà de transport públic ha de facilitar als ciutadans d’Esparreguera l’accés a les universitats, tant les de Barcelona com de Manresa, emprant els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.