Avui s'ha signat, en presència del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, un conveni de col·laboració per desenvolupar el projecte L'Espai del Peix a Palamós. El conveni ha estat firmat pel president de Ports de la Generalitat, Manel Nadal, l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, i el vicepresident de la Fundació Promediterrània, Feliu Antúnez, al Museu de la Pesca. L'Espai del Peix té com a objectiu promoure el peix fresc de la costa com a producte de la Mediterrània, potenciar econòmica i socialment el sector pesquer local, donar una projecció exterior a Palamós i potenciar l'arribada de nous turistes.

El conveni signat avui a Palamós té com a objectiu establir el marc de col·laboració entre Ports de la Generalitat, l’Ajuntament de Palamós i la Fundació Promediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni marítim, per treballar i unir esforços per tal de fer realitat el projecte L’Espai del Peix. Aquest conveni tindrà una vigència de 15 anys i podrà prorrogar-se per 10 anys més.

“L’Espai del Peix” L’Espai del Peix és un projecte cultural, docent i social que ha de contribuir a donar a conèixer el peix fresc de la costa, a la potenciació dels sectors pesquer i turístic, així com a la projecció exterior de la vila de Palamós. Aquest espai s’ubicarà al port de Palamós, concretament, al primer pis de l’edifici de la llotja i ocuparà 280 metres quadrats de superfície.

Així, el nou equipament quedarà situat al costat de les oficines de la Confraria de Pescadors de Palamós, des d’on es podrà contemplar l’arribada del peix i la seva subhasta. La Fundació Promediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni marítim gestionarà les activitats que es desenvolupin en el si de L’Espai del Peix, posant accent en la vocació marítima de Palamós.

A més, la Fundació es farà càrrec de les obres per adequar i habilitar la superfície, així com dels equipaments necessaris per al seu funcionament. L’Ajuntament de Palamós vetllarà per difondre L’Espai del Peix mitjançant accions per promoure aquest espai i fomentar la participació dels diferents sectors i agents locals amb el nou projecte.

Amb la posada en funcionament d’aquest nou equipament, Ports de la Generalitat dóna un pas més cap a la integració del port de Palamós en el teixit urbà.

Comissió mixta

L’Espai del Peix es regirà per una Comissió mixta formada per cinc membres: el president de Ports de la Generalitat, el responsable territorial de la Zona Portuària Nord, el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Palamós, el vicepresident del Patronat de la Fundació Promediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni marítim i el director del Museu de la Pesca. Aquesta Comissió, que es reunirà anualment, s’encarregarà de fer el seguiment i control de les activitats que es desenvolupin en L’Espai del Peix.

Antecedents

Actualment, en el port de Palamós hi conviuen els sectors comercial, pesquer, nauticoesportiu i els creuers turístics. En conjunt, el desenvolupament d’aquestes activitats és un dels motors de l’economia local que, a més, aporta riquesa a les comarques gironines. En aquest context, és important el paper realitzat per l’Administració catalana, el consistori palamosí, els operadors portuaris i altres organismes per tal de potenciar aquesta instal·lació portuària.

Fruit d’aquest esforç en la recerca d’elements diferenciadors, el port de Palamós s’està consolidant com a destinació de creuers turístics, com a seu de regates internacionals com la Christmas Race, com el tercer port comercial català i com a segon port del litoral gironí en volum pesquer. La pesca constitueix una de les activitats econòmiques més importants de la vila, ja que d’ella en viuen directament més de 300 famílies. El mar i les activitats marítimes són un referent arrelat al territori i la seva comunitat.

Així, el nou projecte L’Espai del Peix pretén complir una doble funció. D’una banda, potenciar el sector pesquer amb les vessants social, econòmica i cultural, per sensibilitzar la societat envers d’un producte tant arrelat a la Mediterrània com és el peix. D’altra, aquest pla té una vessant estratègica per promoure el municipi a l’exterior i potenciar-lo com a destinació turística de la Costa Brava.