Un total de 54 ajuntaments d’arreu de Catalunya han presentat 55 sol·licituds per optar als ajuts que preveu la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. El dia 10 de febrer el DOGC publicava la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, per la qual s’obria una tercera convocatòria d’ajuts en el marc de l’esmentada llei i el decret que la desenvolupa. L’import màxim destinat a aquesta convocatòria és de 99 MEUR, cosa que permetrà un volum d’inversió mínima d’uns 200 MEUR al conjunt dels barris beneficiaris, comptant-hi les aportacions dels ajuntaments. El llistat de municipis que opten als ajuts es podria incrementar en els propers dies amb sol·licituds lliurades a les delegacions territorials de la Generalitat o enviades a darrera hora per correu ordinari.
La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, desenvolupada pel Decret 369/2004, de 7 de setembre, respon a una de les prioritats del Govern de Catalunya: la millora de les condicions de vida de tots els ciutadans, especialment d’aquells que resideixen en els entorns urbans més fràgils i que aguditzen la fractura social. Aquesta Llei, que fou impulsada pel Govern, preveu la creació d’un fons financer a disposició dels ajuntaments que presentin projectes de rehabilitació integral de barris, àrees urbanes i viles en general. Les aportacions de la Generalitat van destinades a cofinançar aquests projectes.

Criteris de selecció

La Comissió de Gestió del Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes valorarà ara la llista de projectes que poden ser finançats segons els criteris que fixen la Llei i el Reglament, així com la quantitat concreta que en cada cas es proposa. Posteriorment, farà una proposta al conseller de Política Territorial i Obres Públiques perquè dicti la resolució definitiva durant el mes de juny.

En tot cas, la quantia de la subvenció atorgada per la Generalitat oscil·larà entre el 50 i el 55% del pressupost total aprovat per a cada intervenció.

Els criteris d’avaluació per determinar els barris beneficiaris tindran en compte la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis de la zona. També es valoraran les característiques demogràfiques, les problemàtiques socials i econòmiques més paleses, com ara la taxa d’atur, el nombre de persones beneficiàries de pensions assistencials o el percentatge de població en risc d’exclusió.

Els projectes que no siguin escollits en aquesta tercera convocatòria d’ajuts podran tornar-hi a optar a la següent.

Inversió als barris

Els ajuts d’aquesta tercera convocatòria suposaran una inversió de 99 MEUR per part de la Generalitat. Aquesta quantitat s’imputarà a l’anualitat en curs i a les quatre següents; això és, fins al 2010. La inversió restant anirà a càrrec dels ajuntaments beneficiaris. Durant el 2006 es preveu generar un volum d’inversió mínim d’uns 200 MEUR, comptant-hi les aportacions dels respectius ajuntaments.

Les tres primeres convocatòries del Programa de barris hauran generat, així, una inversió global de 594 MEUR i incorporat prop de 45 projectes. El Govern preveu tancar la legislatura amb quatre convocatòries realitzades, que hauran generat una inversió propera als 800 MEUR en uns 60 barris de tot Catalunya.

Llista de municipis que opten a la 3a convocatòria d’ajuts

ALT PIRINEUBassella / La Clua

ÀMBIT DE PONENTAgramunt / Casc anticArtesa de Segre / Nucli anticCervera / Casc anticPonts / Nucli anticLleida / Nucli anticMollerussa / Zona de les piscines

ÀMBIT METROPOLITÀArgentona / Sant Miquel del CrosBadia del Vallès / BadiaBarcelona / Torre Baró-Ciutat MeridianaBarcelona / Trinitat VellaCerdanyola del Vallès / Barri de FontetesEsparreguera / Mas d’en GallGranollers / Barri CongostL’Hospitalet de Llobregat / La Florida-Pubilla CasesMalgrat de Mar / Barri del CastellMartorell / La Vila VellaMataró / RocafondaMollet del Vallès / Barri de la Plana LledóPallejà / Cases Ciment MolinsRipollet / Can MasRubí / Barri del PinarSant Adrià de Besòs / La MinaSant Cugat del Vallès / Les PlanesSant Feliu de Llobregat / Can Calders-La SalutSant Vicenç dels Horts / Barri de la Guàrdia i Font del LlargarutSanta Perpètua de Mogoda / Can Folguera fase IIViladecans / Sector PonentVilafranca del Penedès / Barri de l’EspirallVilanova i la Geltrú / Nucli antic

CAMP DE TARRAGONACambrils / Nucli anticEspluga de Francolí / Casc anticFalset / Casc anticMontblanc / Nucli anticMont-roig del Camp / Miami PlatjaValls / Barri anticVendrell / Nucli antic

COMARQUES CENTRALSCardona / Nucli AnticCastellbell i el Vilar / La BaumaIgualada / Sant AgustíPiera / Barri de Can BonastrePujalt / Nuclis de PujaltSanta Margarida de Montbui / Barri de Sant MaureSúria / Poble Vell-Sant JaumeVilanova del Camí / Casc Antic i barri del Camp del Rei

COMARQUES GIRONINESAvinyonet de Puigventós / Nucli anticBanyoles / La FargaBesalú / Centre històricCastelló d’Empúries / Nou MugaHostalric / Nucli anticPalamós / Cases noves, Mas Guàrdies i l’EixampleRoses / Nucli anticSant Feliu de Guíxols / Sot dels CanyersTorroella de Montgrí / Polígon "Els Griells"

TERRES DE L’EBREHorta de Sant Joan / Zona entorn de l’esglésiaCal remarcar que aquest llistat es podria incrementar ens els propers dies en el cas d’ajuntaments que hagin presentat les seves sol·licituds a les delegacions territorials de la Generalitat o bé que les hagin enviat a darrera hora per correu ordinari.

Convocatòries anteriors

El desembre de 2004, la Generalitat va atorgar els ajuts de la primera convocatòria a 13 projectes: el centre històric de Balaguer, el nucli antic de Manresa, el barri del Carme de Reus, els barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, els barris de la Serra d’en Mena a Santa Coloma de Gramenet i a Badalona, els barris de Santa Caterina i de Roquetes de Barcelona, el barri de Salt 70 de Salt, el barri de Ca n’Anglada de Terrassa, el barri de l’Erm de Manlleu, el nucli històric d’Olot i el barri de la Mariola de Lleida. Des del gener passat, s’han constituït els comitès d’avaluació i seguiment de tots aquests barris i es constata un avanç notable dels processos de rehabilitació en curs.

La segona convocatòria, que es va adjudicar el juliol de 2005, va beneficiar 17 projectes; en concret, al barri del Poble Sec de Barcelona, al nucli antic de Berga, a la barriada nova de Canovelles, al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, al barri de la Marca de l’Ham de Figueres, al barri de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla de Girona, al barri de Cerdanyola de Mataró, al barri de la Ribera de Montcada i Reixac, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, al Barri vell de Ripoll, al Parc fluvial del riu Ripoll de Sabadell, al barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, al barri de Can Folguera de Santa Perpètua de Mogoda, al nucli antic de Solsona, al barri de Campclar de Tarragona, al nucli antic de Tortosa i als barris sud de Vic.