Territori

S'obre l'exposició País de paisatges al Palau Robert de Barcelona

query_builder   19 octubre 2006 19:57

event_note Nota de premsa

S'obre l'exposició País de paisatges al Palau Robert de Barcelona

El secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo ha visitat l'exposició País de paisatges que avui ha obert les portes a la sala d'exposicions del Palau Robert de Barcelona. Aquesta mostra, organitzada conjuntament pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament de la Presidència i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que va ser inaugurada a Girona aquest setembre, es podrà veure a Barcelona fins el 7 de gener de 2007.

País de paisatges té una clara voluntat de difusió i de conscienciació dels valors del paisatge. Així, vol explicar que el paisatge és patrimoni ambiental, cultural, històric i social amb un paper important en la qualitat de vida dels qui hi viuen a la vegada que és un recurs econòmic determinant, tant a les àrees rurals com als nuclis urbans. També vol conscienciar el públic del fet que les transformacions urbanístiques, socials i ambientals dels darrers decennis han degradat bona part dels paisatges catalans i hi ha un risc evident que aquesta degradació continuï i es perdin molts paisatges que han conformat la idiosincràsia del país.

Estructurada al voltant de tres grans àmbits, L’art i la memòria, Vivim el paisatge i El paisatge, un actiu de futur, s’hi mostra com han anat evolucionant els diversos paisatges de Catalunya i també la manera de percebre’ls, de representar-los i d’interactuar-hi.

El paisatge en l’art

En la primera part de l’exposició, L’art i la memòria, s’explica com el paisatge és percebut, reproduït i recreat en diverses modalitats artístiques, particularment en la pintura i en la literatura.

· Un audiovisual concebut i realitzat expressament per a aquesta exposició mostra les diverses maneres com els pintors catalans han tractat el tema del paisatge, amb la intenció que el visitant se senti immers en una pinacoteca

· A banda, un seguit de cites literàries permetran que el visitant pugui conèixer de primera mà la manera com els escriptors s’han convertit, sovint, en testimonis de paisatges ja desapareguts o en transformació.

Dins el paisatge

El segon bloc de l’exposició, Vivim el paisatge, permet que els visitants “entrin” dins de diversos paisatges i puguin adonar-se de les diferents maneres que tenim de percebre un paisatge segons el moment i la situació en què ens trobem. Una instal·lació de pantalla i càmera permetrà que, aquells que ho vulguin, es puguin fer una fotografia amb el paisatge que ells mateixos escullin.

Aquest bloc es completa amb dos espais més: la reproducció d’un entorn quotidià que posa en evidència com n’és d’habitual la presència del paisatge i de tota la temàtica que li és vinculada als mitjans de comunicació, i la projecció d’un recull de vídeos familiars que fan palès com el paisatge forma part del dia a dia de qualsevol persona.

La gestió del paisatge

A la part final de l’exposició, els visitants trobaran informacions diverses sobre la manera com la Generalitat i la resta d’administracions catalanes, així com organitzacions cíviques, actuen avui sobre el paisatge i el gestionen per tal de fer possible una major consciència de la seva importància i mostrar que hi ha maneres d’interactuar-hi i treure’n rendiment sense destruir-ne els valors. Un ordinador facilitarà al públic la consulta de pàgines webs d’organismes vinculats amb el paisatge i la seva gestió.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia