El secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo ha visitat l'exposició País de paisatges que avui ha obert les portes a la sala d'exposicions del Palau Robert de Barcelona. Aquesta mostra, organitzada conjuntament pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament de la Presidència i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que va ser inaugurada a Girona aquest setembre, es podrà veure a Barcelona fins el 7 de gener de 2007.

País de paisatges té una clara voluntat de difusió i de conscienciació dels valors del paisatge. Així, vol explicar que el paisatge és patrimoni ambiental, cultural, històric i social amb un paper important en la qualitat de vida dels qui hi viuen a la vegada que és un recurs econòmic determinant, tant a les àrees rurals com als nuclis urbans. També vol conscienciar el públic del fet que les transformacions urbanístiques, socials i ambientals dels darrers decennis han degradat bona part dels paisatges catalans i hi ha un risc evident que aquesta degradació continuï i es perdin molts paisatges que han conformat la idiosincràsia del país.

Estructurada al voltant de tres grans àmbits, L’art i la memòria, Vivim el paisatge i El paisatge, un actiu de futur, s’hi mostra com han anat evolucionant els diversos paisatges de Catalunya i també la manera de percebre’ls, de representar-los i d’interactuar-hi.

El paisatge en l’art

En la primera part de l’exposició, L’art i la memòria, s’explica com el paisatge és percebut, reproduït i recreat en diverses modalitats artístiques, particularment en la pintura i en la literatura.

· Un audiovisual concebut i realitzat expressament per a aquesta exposició mostra les diverses maneres com els pintors catalans han tractat el tema del paisatge, amb la intenció que el visitant se senti immers en una pinacoteca

· A banda, un seguit de cites literàries permetran que el visitant pugui conèixer de primera mà la manera com els escriptors s’han convertit, sovint, en testimonis de paisatges ja desapareguts o en transformació.

Dins el paisatge

El segon bloc de l’exposició, Vivim el paisatge, permet que els visitants “entrin” dins de diversos paisatges i puguin adonar-se de les diferents maneres que tenim de percebre un paisatge segons el moment i la situació en què ens trobem. Una instal·lació de pantalla i càmera permetrà que, aquells que ho vulguin, es puguin fer una fotografia amb el paisatge que ells mateixos escullin.

Aquest bloc es completa amb dos espais més: la reproducció d’un entorn quotidià que posa en evidència com n’és d’habitual la presència del paisatge i de tota la temàtica que li és vinculada als mitjans de comunicació, i la projecció d’un recull de vídeos familiars que fan palès com el paisatge forma part del dia a dia de qualsevol persona.

La gestió del paisatge

A la part final de l’exposició, els visitants trobaran informacions diverses sobre la manera com la Generalitat i la resta d’administracions catalanes, així com organitzacions cíviques, actuen avui sobre el paisatge i el gestionen per tal de fer possible una major consciència de la seva importància i mostrar que hi ha maneres d’interactuar-hi i treure’n rendiment sense destruir-ne els valors. Un ordinador facilitarà al públic la consulta de pàgines webs d’organismes vinculats amb el paisatge i la seva gestió.