El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, acompanyat per l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha visitat aquest matí les obres d'urbanització de l'entorn del Palau Abària de Tortosa, al Baix Ebre. Aquesta actuació forma part de la rehabilitació d'aquesta part del nucli antic del municipi i la recuperació de les restes de l'església barroca dels Dolors.

El 17 de setembre de 2001, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tortosa van signar un conveni per a la ubicació de la seu de la Delegació del Govern de les Terres de l’Ebre al Palau Abària. Les delegacions territorials dels diferents departaments de la Generalitat ocuparan un nou edifici al solar de l’antic Institut Joaquim Bau.

D’acord amb aquest conveni, s’han dut a terme tot un seguit d’obres que han consistit en la rehabilitació del Palau Abària, l’esponjament i la millora urbanística del casc antic d’aquest municipi, que presenta un entorn físic deteriorat. D’aquesta manera, s’intenta generar una dinàmica de rehabilitació en aquest nucli a partir d’unes actuacions emblemàtiques.

 El conjunt del projecte ha comptat amb un pressupost de 2,69 milions d’euros i ha estat totalment finançat per l’Institut Català del Sòl. D’altra banda, cal recordar que el nucli antic de Tortosa compta amb un ajut dela Generalitat de 9,4 MEUR que amb l’aportació de l’ajuntament comporta una inversió de 18,9 MEUR en el marc de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial.

Urbanització de l’entorn del Palau Abària

La intervenció a l’entorn del Palau Abària ha consistit en la urbanització de l’espai delimitat pels carrers Montcada, Sant Antoni i del Vall, al centre històric del municipi. S’han enderrocat els edificis d’habitatges existents, que estaven en estat ruïnós i s’ha ordenat el terreny resultant com a una gran plaça de vianants, facilitant la circulació entre el carrer Montcada i el carrer del Vall. S’ha pavimentat tota l’àrea amb un material que s’adapta a la topografia actual, delimitat per unes platines d’acer, i s’hi han instal·lat petits espais de descans que comprenen cadascun un arbre (palmera i/o taronger), un banc i una paperera.

Els carrers de Sant Antoni i Censal d’en Costa, de traçat medieval, es diferencien amb la col·locació d’un paviment de llambordes granítiques, tal i com recomanava la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Tortosa. Seguint també les instruccions de la Comissió, s’ha dibuixat sobre el paviment l’absis original de l’església.

 Pel que fa a les restes de les capelles laterals de l’església, la intervenció s’ha centrat en la consolidació i coronament dels elements que quedaven en peu per evitar que el pas del temps i els efectes meteorològics els malmetin. Durant l’execució de les obres s’ha incorporat un seguiment arqueològic.

L’obra es basa en un projecte dels arquitectes Xavier Olivé i Pilar Sarabia i ha estat promogut per l’Ajuntament de Tortosa, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge i l’Institut Català del Sòl. L’Incasòl ha finançat el 100% de l’actuació d’urbanització de l’entorn del Palau Abària amb un pressupost de més de 666.000 euros.

L’església dels Dolors formava part de l’antic convent de les germanes del Sagrat Cor o dels Dolors, situat al carrer Montcada, un dels eixos principals del nucli antic. Va ser construïda entre els segles XVII i XVIII i es pot classificar d’estil barroc, principalment per la façana. Els desperfectes soferts durant la Guerra Civil van deixar l’església en estat ruïnós, sense sostre.

Antecedents

Aquesta actuació forma part d’un projecte més ampli que ha comportat la restauració del Palau Abària, l’esponjament i la millora urbanística de l’espai que ocupava l’antiga església dels Dolors i el seu entorn.

Durant el 2002, l’Institut Català del Sòl va executar els treballs previs de consolidació i neteja del Palau Abària i durant el 2003, va finalitzar les obres de reforç estructural de l’edifici per després poder iniciar la seva rehabilitació. Les obres van acabar el febrer de 2006 i el trasllat de la Delegació del Govern de les Terres de l’Ebre es va efectuar durant el mateix mes.

El Palau Abària té els seus orígens en l’època gòtica, segles XIV-XV, seguint una tipologia usual a l’època de casa-palau encastellada amb una torratxa a cada angle. L’edifici va ser restaurat el segle XIX com a habitatge d’una família benestant de Tortosa. La rehabilitació del Palau ha volgut recuperar l’estructura originària del conjunt i aquells elements decoratius notables com les gàrgoles de pedra medievals i els paviments de mosaic i les pintures murals del segle XIX.