Avui, 27 de gener, a les 9:30 del matí s’ha agreujat el despreniment que es va produir fa dos dies a les obres d’ampliació del túnel de la L5 de metro al barri del Carmel. El buit produït dins el túnel per l’anterior esllavissada s’ha ampliat sobtadament fins arribar a la superfície.

Dimarts 25

A les 11 del matí de dimarts, mentre es realitzava l’excavació del túnel de maniobres corresponent a les obres d’ampliació de la  L5 al Carmel, es va produir un primer despreniment en la banda esquerra d’aquest.  Immediatament es van iniciar els treballs de segellament i estabilització dels terrenys.

Al migdia el despreniment va continuar fins eixamplar el buit a 10 x 9 m2. En vista d’aquesta situació es va decidir desallotjar el taller situat a la vertical del despreniment subterrani (passatge Calafell nº12) i es va reprendre l’aportació de terres i el segellat de la “campana” produïda.

Al vespre van seguir alguns despreniments parcials. Malgrat que no s’havia detectat cap afectació en superfície, com a mesura preventiva es va procedir al desallotjament dels veïns del número 10 del passatge Calafell.

Durant tota la nit van continuar els treballs tècnics d’aportació de terres i d’assentament dels terrenys. Permanentment es van mesurant a través de l’estensòmetre  els possibles moviments en superfície i no se’n detecta cap.

Dimecres 26

Continuen els treballs d’assentament per dues bandes. En el subsòl, una cinta transportadora realitza l’aportació de terres per tal de reomplir el buit i estabilitzar les terres caigudes. En superfície, mitjançant perforadores, s’inicien els forats des de l’exterior per preparar les posteriors injeccions de formigó que serviran per solidificar el terreny assentat.

Dijous 27

A les 9:30 del matí la lectura de l’estensòmetre registra les primeres anormalitats.

Minuts després els tècnics que treballaven en tasques de control i assentament localitzen una esquerda en superfície a la zona i immediatament es produeix  l’esfondrament de l’edifici-taller (baixos i pis) situat en el passatge Calafell nº12. 

En el moment que es detecten les primeres afectacions en superfície es procedeix al desallotjament dels veïns de la zona. En aquest sentit, s’opta per un desallotjament ampli com a mesura preventiva, de seguretat i per facilitar les maniobres de les tasques de reparació i assentament que es porten a terme en aquesta àrea. En concret es desallotgen 84 edificis de 6 carrers: Sigüenza, Pantà de Tremp, Bernat Bransi, Llobregós, Conca de Tremp i passatge Calafell.

En aquests moments continuen els treballs de detecció, control i assentament dels terrenys. Per tal d’estabilitzar el punt afectat es reomple el buit, d’uns 18 metres d’alt per 20 d’ample, des de la superfície mitjançant l’abocament de formigó amb 3 bombes a una velocitat de 250 m3 cada tres hores.

L’edifici contigu al taller esfondrat presenta símptomes d’inestabilitat i per tant podria patir desperfectes, que fins i tot podrien comportar el seu esfondrament.

Fins que no s’hagin enllestit les feines d’estabilització dels terrenys, que es preveu que durin uns dies, no es procedirà a la tornada gradual dels familiars als seus domicilis. 

El conseller Joaquim Nadal ja ha informat aquest matí a tots els grups parlamentaris.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques vol fer constar que el dispositiu de desallotjament ha estat acordat i coordinat amb l’Ajuntament de Barcelona i que el seguiment d’incidències es fa amb un operatiu compartit.