El Diari Oficial de la Generalitat publica avui la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que obre la quarta convocatòria dels ajuts previstos per la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. D'aquesta manera, a partir de demà i durant tres mesos, els ajuntaments podran presentar sol·licituds per optar als ajuts, que sumen 99 MEUR i es destinen a finançar entre el 50 i el 55% del pressupost de cada projecte. Es preveu que els ajuts s'adjudiquin abans de l'estiu i beneficiïn prop d'una quinzena de projectes. Quan es resolgui aquesta convocatòria, s'hauran incorporat al Programa de barris una seixantena de projectes, que generaran una inversió global de 800 MEUR i beneficiaran més d'un milió de persones.

La Llei de barris

La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial té com a objectiu promoure la rehabilitació global de barris per evitar-ne la degradació i millorar-ne les condicions dels ciutadans residents.

Per assolir aquest objectiu, la Llei estableix la creació d’un fons per tal de finançar projectes d’intervenció integral en aquestes àrees i afavorir, d’aquesta manera, la cohesió social.

Des de l’aprovació d’aquesta Llei, la Generalitat ha concedit, per mitjà de tres convocatòries, ajuts per a dur a terme 46 projectes arreu de Catalunya, amb una població resident de més de 800.000 persones. En cada convocatòria, els ajuts han sumat 99 MEUR, destinats a finançar el 50% del pressupost dels projectes seleccionats. D’aquesta manera, amb les aportacions dels municipis, aquestes actuacions generaran una inversió de 600 MEUR.

60 barris i 800 MEUR d’inversió

Avui, el DOGC publica la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que obre la quarta convocatòria del Programa de barris, per tal que a partir de demà i durant tres mesos, els ajuntaments puguin presentar les sol·licituds per optar als ajuts. Es preveu que aquests ajuts s’adjudiquin abans de l’estiu i englobin una quinzena de projectes.

L’aportació de la Generalitat serà de 99 MEUR, que seran complementats amb altres tants per part dels ajuntaments seleccionats, de manera que la inversió total generada en aquests barris serà de prop de 200 MEUR.

Així, amb la convocatòria que avui s’obre, els programes de millora abastaran ja una seixantena de barris, significaran una inversió global de 800 MEUR i més d’un milió de persones en seran beneficiades.

Anàlisi dels projectes

Els ajuntaments que es vulguin acollir al Programa de barris poden trametre les seves sol·licituds i la documentació corresponent per mitjà de l’extranet de les Administracions catalanes (www.eacat.net) i al Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Poden presentar els seus projectes tots els ajuntaments catalans, tant els que han optat als ajuts en convocatòries anteriors com els que encara no ho han fet.

Una vegada finalitzat el termini de tres mesos per a la presentació de projectes i analitzada la documentació, es reunirà la Comissió de gestió del Fons de foment del Programa de barris, encarregada d’analitzar els projectes i proposar quins poden ser finançats i per quina quantia al conseller de PTOP perquè adopti la resolució definitiva.

Els criteris per a determinar quins barris es poden beneficiar d’aquests ajuts tenen en compte si aquestes àrees pateixen dèficits en equipaments, presenten problemes demogràfics com l’envelliment de la població o tenen dificultats de desenvolupament econòmic.

Així, es valora que els projectes incloguin millores de l’espai públic, la rehabilitació dels elements col·lectius dels edificis, la dotació d’equipaments, la supressió de barreres arquitectòniques o l’aplicació de programes de millora econòmica. D’altra banda, la Comissió té en compte el criteri d’equitat territorial.

Projectes en marxa

Dos anys després d’haver posat en marxa els ajuts de la Llei de barris, els 46 projectes beneficiaris de les tres primeres convocatòries ja estan en marxa i les propostes de rehabilitació integral han començat a esdevenir una realitat

19 de gener de 2007