Aquestes intervencions s’inscriuen en els diferents protocols de col·laboració entre els departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. Ambdues línies d’actuació tenen com a objectiu frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.
Rehabilitació de la col.legiata de Santa Maria – Montferrer i Castellbó
Pressupost – 286.111 euros
Termini d’execució – 7 mesos
L’església col·legiata de Santa Maria és un edifici gòtic molt influït encara pel romànic, construït el segle XV. Aquesta fase d’intervenció consistirà en rehabilitar l’interior de la nau i estabilitzar el campanar d’espadanya, fet que permetrà eliminar un estintolament molt aparatós, construït l’any 1982, que l’aguanta.
Concretament, en el campanar es reforçarà l’estructura de la coberta, es farà una coberta nova i una escala d’accés des de la planta baixa, es consolidaran els murs, s’enderrocaran els sostres intermedis afegits i es farà un nou sostre per a la maquinària del rellotge.
A l’interior de la nau es construiran uns graons per passar del nivell d’entrada al nivell de la nau que està a una cota més baixa, es pavimentarà l’espai d’entrada amb peces ceràmiques i amb fusta la resta de la nau i el presbiteri, es posaran tancaments a les finestres, i es pintarà i arrebossarà l’interior de l’edifici. A més, a l’absis principal, amb importants esquerdes, es farà un lligat estructural al nivell del paviment.
L’obra es completarà amb la instal·lació, sota els nous paviments, de la xarxa elèctrica i la megafonia. Els promotors de l’actuació són l’Ajuntament de Montferrer i Castellbó, la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% cultural.
L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Joan Agelet i Gomà, qui ja va dissenyar l’anterior intervenció, executada per l’Institut Català del Sòl l’any 2001, que va consistir en el desmuntatge i la restauració de la coberta de la nau de la col·legiata amb una inversió de 75.705 euros.
Consolidació estructural i coberta del castell de Verdú 2a fase- Verdú
Pressupost d’adjudidació – 570.385 euros
Termini d’execució – 11 mesos
La segona fase de les obres del castell de Verdú permetrà finalitzar la consolidació estructural del cos principal de les naus gòtiques i sala Abat Copons així com les naus laterals de l’antiga capella de la banda nord-est i de la galeria Solana. L’objectiu és estabilitzar, reparar i preparar l’estructura general de l’edifici per afrontar un Pla general d’actuació.
L’obra es basa en un projecte dels arquitectes Antoni Martí i Josep Esteve i els promotors són l’Ajuntament de Verdú, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% cultural.
Rehabilitació de l’antiga rectoria de Ribera de Cardós – Vall de Cardós
Pressupost d’adjudicació – 153.424 euros
Termini d’execució – 6 mesos
Aquesta actuació permetrà finalitzar les obres de rehabilitació de l’antiga rectoria de Ribera de Cardós per utilitzar-la com a llar d’avis, dispensari mèdic i dependències de l’ajuntament. En recents actuacions s’ha construït l’estructura i la coberta del cos principal i del cos afegit.
Ara s’adjudica l’adequació dels interiors i tots els acabats per poder entrar en funcionament (lavabos, finestres, instal·lació elèctrica, sanitaris, ascensors, pavimentació, etc.).
L’edifici consta de planta baixa, dos pisos i altell. Els promotors del projecte són l’Ajuntament de la Vall de Cardós, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i Paisatge i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% cultural. L’obra es basa en un projecte de l’equip d’arquitectes Adell Associats Sant Cugat, SL.
Rehabilitació de l’església de Sant Pere, 2a fase - Corbera d’Ebre
Pressupost d’adjudicació – 211.556 euros
Termini d’execució – 7 mesos
La segona fase de restauració de l’església consisteix en executar les actuacions estructurals necessàries per finalitzar la seva consolidació, la creació d’un balcó on abans hi havia el cor i la recuperació del campanar com a mirador. Es vol adequar l’edifici per a ús ludicocultural.
L’obra es basa en un projecte dels arquitectes Núria Bordas i Ferran Vizoso i els promotors són l’Ajuntament de Corbera d’Ebre, la Direcció General de Patrimoni Cultural i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% cultural.
La primera fase, finalitzada l’any 2002, va suposar una inversió de 215.669 € aportats a parts iguals per l’Ajuntament i l’Institut Català del Sòl. Aquesta va consistir en la consolidació de l’estructura.
L’església de Sant Pere va ser construïda a finals dels segle XVIII i és d’estil neoclàssic. L’edifici, així com la resta del municipi, va quedar en ruïna desprès de la guerra civil espanyola i no es va reconstruir mai, restant com a monument dels desastres de la guerra.
Pavimentació del nucli antic 2a. Fase- Anglès
Pressupost d’adjudicació – 153.535 euros
Termini d’execució – 4 mesos
L’obra consistirà en la pavimentació i arranjament de dos sectors de carrers del nucli antic seguint la renovació executada anteriorment per la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge.
Aquesta segona fase comprèn els carrers del Canigó, de Ponent, travessera del Canigó i part del carrer del Molí (sector església) i del carrer del Castell i de la travessera del Castell (sector església).
L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Pere Batet i els promotors són l’Ajuntament d’Anglès, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l’Institut Català del Sòl, dins el programa de l’1% cultural.
21 de maig de 2006