El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha posat en marxa un programa d’actuació en camins de ronda fins al 2007. Amb una inversió estimada de 4,5 MEUR, aquest conjunt d’actuacions permetrà l’execució de 13 trams, amb una longitud total de 16.513 metres. Els camins de ronda, en la mesura que fan accessible la costa als vianants, revaloritzen el paisatge costaner i són un element dinamitzador del turisme de qualitat. En el marc d’aquest programa, i amb caràcter complementari, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge del DPTOP també té previst actuar en passeigs i realitzar un estudi sobre la dinàmica del litoral català, invertint-hi 1,8 MEUR en total.

Camins de ronda

Els camins de ronda són itineraris que segueixen la línia de la costa. Aquests itineraris testimonien una relació secular dels poblaments humans amb el territori, ja fos per finalitats defensives o de mera mobilitat.

Els camins de ronda constitueixen un important actiu cultural i paisatgístic ja que fan possible transitar a peu pel litoral. L’actuació en camins de ronda és una inversió que contribueix a revaloritzar el paisatge costaner i a promoure l’anomenat "turisme verd".

Amb el conjunt de noves actuacions que endegarà el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, es construiran tretze trams de camins de ronda, amb una longitud conjunta de 16.513 metres. El programa de la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge preveu invertir-hi 4.554.000 euros entre el 2005 i el 2007.

Les actuacions a la zona costanera no només impliquen la Generalitat, sinó també el Ministeri de Medi Ambient, quan s’afecta el domini públic marítim terrestre, així com també els ajuntaments, quan calen cessions de sòl municipal per construir alguns trams de camí de ronda. El conjunt total de les obres ja existents, més les que executarà la Generalitat, així com les del citat Ministeri, suposaran assegurar l’accessibilitat al 92% de la costa catalana, exceptuant-ne els trams de platja, les zones urbanes, els indrets intransitables de penya-segats i la costa del Delta de l’Ebre.

El Director General d’Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet, remarca que en el programa de camins de ronda "es posa de manifest l’excel·lent predisposició dels ajuntaments per tirar endavant aquestes actuacions; per tant, es pot afirmar que es tracta d’un àmbit de cooperació de la Generalitat amb les administracions locals."

MUNICIPI

TRAM DE COSTA

LONGITUD

Portbou

Platja Gran-Cala del Pi

550

Colera

Platja Garbet-Port

1200

Llançà

Platja Cau del Llop-Port

1200

El Port de la Selva

Cala Fornells-Cala Tamariu

1200

Cadaqués

Cala Nans-Platja Sa Conca

1600

Roses

Accés Plajta Canadell

300

Begur

Platja Sa Riera-Cap Sa Sal

2655

Palafrugell

Far de Sant Sebastià-El Pinell

775

Palafrugell

Cala Pedrosa-Far de St. Sebastià

2275

Palafrugell

Cala Tamariu-Cala Pedrosa

2060

Palamós

Pineda d’en Gori-Platja del Castell

591

Tossa de Mar

Platja Es Codolar-Es Cars

807

Lloret de Mar

Platja de Fenals-Platja de Lloret

1300

 

Total

16.513

D’altres actuacions a la costa

A les actuacions en camins de ronda, i amb caràcter complementari, cal afegir-hi les obres per completar el passeig marítim de la platja del Masnou, pràcticament finalitzades, que han suposat una inversió de 579.000 euros.

Així mateix, s’executaran dos trams més del passeig fluvial de Deltebre, amb una inversió de 923.000 euros.

D’altra banda, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge del DPTOP promou un estudi sobre la dinàmica del litoral català durant el període 1977-2004. Aquest estudi el du a terme el Centre Internacional per a la Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) fins al 2007 i permetrà conèixer l’evolució de les platges catalanes durant aquest període de temps. Amb aquestes dades es podrà dissenyar una adequada política de platges per a cada tram costaner. L’import d’aquest estudi és de 319.000 euros.

11 d’abril de 2005