Presidència

La Generalitat presenta el mapa dels llocs de culte de totes les religions

L'estudi comptabilitza un total de 3449 temples arreu del territori català

query_builder   7 març 2007 17:30

event_note Nota de premsa

La Generalitat presenta el mapa dels llocs de culte de totes les religions

L'estudi comptabilitza un total de 3449 temples arreu del territori català

La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest tarda el mapa de les religions de Catalunya que recull amb dades del 31 de gener de 2007 les xifres a nivell comarcal sobre els llocs on es realitza culte habitualment. L’estudi comptabilitza un total de 3449 temples arreu del territori català de fins a 13 confessions religioses.

L’estudi, impulsat per la Direcció General d’Afers Religiosos, recull per primera vegada totes les religions existents a Catalunya i per tant, i a diferència del primer estudi que es va presentar el 2004, també s’ha analitzat els llocs de culte de la religió catòlica. Per part de la religió catòlica, els deu bisbats han facilitat les dades relatives als temples parroquials i altres llocs de culte, com són santuaris, convents i oratoris. Per la resta de religions, l’equip Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR), pertanyent a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha actualitzat les dades presentades el 2004.

Concretament, les religions que s’han analitzat són el judaisme, el cristianisme oriental, el cristianisme evangèlic, els testimonis cristians de Jehovà, l’Església Adventista del Setè Dia, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, l’islam, la fe Bahà'í, l’hinduisme, el sikhisme, el budisme i el taoisme. Aquestes dades es refereixen a llocs de culte on es reuneix regularment una comunitat de fidels d’una mateixa religió. Cal tenir en compte, però, que l’activitat de les entitats religioses supera àmpliament els actes de culte. Per tant, totes les religions disposen, més enllà de les comunitats estables, d’associacions i altres agrupacions, que no han estat comptades. Els resultats obtinguts el 2007 són semblants als del 2004, amb una lleugera tendència a l’alça. Aquest augment de llocs de culte és variable segons les religions. L’increment de llocs de culte no sempre implica un increment proporcional de fidels. De vegades l’increment de llocs de culte es deu a la consolidació i arrelament d’una comunitat, que s’acomoda amb locals més adequats.

L’estudi de l’any 2004 no va comptabilitzar el número de temples de l’església catòlica Religions amb més llocs de culte

 Catolicisme: destaca per la seva implantació a tot el pais, amb més de 2500 temples on se celebra habitualment el culte.

  Esglésies evangèliques: ha augmentat el nombre d’esglésies de les branques pentecostals, sobretot formades per llatinoamericans. La diferència entre 2004 i 2007 també es deu a una major exhaustivitat en la recerca.

  Islam: manté un creixement constant des de fa 10 anys. La xifra de 169 llocs de culte islàmic inclou centres sunnites, xiïtes i sufís

.  Testimonis cristians de Jehovà: amb una implantació que gairebé arriba a totes les comarques, ha augmentat el nombre de salons del Regne en les zones urbanes.

Dimecres, 7 de març de 2007

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia