El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, acompanyat de la secretària general de l’Esport, Anna Pruna, i del president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, David Moner, s’ha reunit aquesta tarda amb el president del Comitè Olímpic Internacional (COI) Jacques Rogge a Lausanne.

 Durant la trobada, el vicepresident ha proposat al COI l’organització d’uns Jocs de Països Esportius Europeus OPEN, que agrupi els esportistes de països sense estat. Els principis dels jocs serien els mateixos que els recollits a la Carta Olímpica i haurien de permetre als esportistes d’aquests països competir en una competició internacional de prestigi ja que la Carta Olímpica només preveu que puguin competir aquells països amb estat sobirà.

Els jocs es farien seus els objectius del mil•lenni, establerts per l’Assemblea General de les Nacions Unides. En el marc de la trobada, la Generalitat també ha plantejat al COI la possibilitat d’organitzar a Barcelona l’any 2009 un Congrés sobre l’esport escolar. A la conferència s’hauria d’analitzar la repercussió de la pràctica esportiva escolar en l’esport d’alt nivell i en la formació de futurs dirigents esportius.

També en l’àmbit de la divulgació, el Govern ha sol•licitat a Rogge poder participar al XIIè Congrés Esport Per a Tothom que se celebrarà a Malàisia el novembre de l’any 2008. El vicepresident també ha refermat els compromisos de solidaritat i cooperació de l’executiu català i per això ha traslladat a Rogge la voluntat del Govern de finançar ajudes a esportistes de països en vies de desenvolupament.

En aquest sentit, el Govern ha proposat cofinançar el 50% d’aquestes ajudes junt amb el COI. D’aquesta manera els esportistes que hi optin podrien ingressar al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat o a un centre de característiques similars proper al seu país d’origen.

Dimarts, 13 de març de 2007