El Vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, s'ha reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb Eveline Herfkens, Coordinadora Executiva de la Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides. Durant la seva entrevista tots dos han destacat que Catalunya representa un exemple de lideratge per a altres governs estatals i regionals arreu del món en la promoció i consecució dels Objectius del Mil·lenni.

Herfkens ha recordat que “el govern català va establir l’any passat un precedent històric en convertir-se en el primer ens subestatal del món en signar un acord de cooperació plurianual amb la Campanya”. L’ONU valora molt l’exemple català -ha afegit Herfkens-, i espera que altres governs subestatals segueixin l’exemple. Per la seva banda, el Vicepresident ha subratllat que “Catalunya és, amb el Regne Unit, l’únic país que ha fixat un compromís estable per a tres anys i que ocupa el cinquè lloc entre els donants a la Campanya, al darrera del Regne Unit, Espanya, Luxemburg i Noruega”. Ambdós han coincidit a destacar el paper clau de l’Oficina de la Campanya del Mil·lenni a Barcelona a l’hora de promoure els Objectius del Mil·lenni i crear sinergies entre els governs locals i regionals, societat civil i altres sectors clau tant a Catalunya com a nivell internacional.

L’any 2007 marca l’equador de la Campanya i, en aquest sentit, Eveline Herfkens ha manifestat que “diversos avenços importants aconseguits en alguns dels països més pobres del món demostren que els objectius es poden assolir si hi ha prou voluntat política perquè així sigui”. El Vicepresident Carod-Rovira ha reiterat el compromís del Govern de la Generalitat amb la Campanya, a mantenir-lo i enfortir-lo en el futur.

El Govern català recolza també altres organismes de Nacions Unides, com el Fons de Població, el Fons de Desenvolupament per a la Dona, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament o l’Agència de les Nacions Unides per a l’Ajut als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient i la FAO.

Els Objectius de desenvolupament del Mil·lenni tenen com a fita eradicar la pobresa extrema; aconseguir que tots els nens i nenes puguin anar a l’escola primària; promoure l’equitat de gènere; reduir la mortalitat infantil; millorar la salut materna; combatre la SIDA, la malària i altres malalties; treballar cap a un desenvolupament sostenible i assolir una aliança global cap al desenvolupament per a l’any 2015.

20 de març de 2007