Avui, a la sala d'actes del CSIC, es presenta el Diccionari d'arquitectura romànica catalana, elaborat per Joan-F. Cabestany i M. Teresa Matas, directors del Centre d'Art Romànic Català (ARCAT), amb l'assessorament del TERMCAT.

En l’acte intervindran Joan Martí Castell, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili i president de la Secció Filològica de l’IEC; M. Teresa Ferrer i Mallol, professora d’investigació del CSIC i presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC; Rosa Colomer, directora del TERMCAT; i Joan-F Cabestany i M. Teresa Matas, autors del llibre.

El Diccionari d’arquitectura romànica catalana conté 252 termes catalans específics de l’art romànic català, amb definició, i amb els equivalents corresponents en castellà, francès, italià, anglès i alemany.

La distinció entre adossat i encastat; una extensa tipologia d’arcs i voltes; una definició precisa de esplandit; el nom anglès de rosassa; el nom en català de hastial; la imatge d’un campanar d’espadanya... són algunes de les informacions que es poden trobar en aquesta obra.

També inclou nombroses il·lustracions i fotografies de les principals esglésies romàniques catalanes, que aporten un valor pedagògic i artístic al llibre, alhora que esdevenen el millor complement d’aquesta obra rigorosa, avalada pel prestigi dels directors del Centre d’Art Romànic Català (ARCAT), i pel Centre de Terminologia TERMCAT.

El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.