El projecte neix aproximadament fa dos anys, quan la Confederación Española de Organizaciones de Panadería (CEOPAN) es proposa impulsar la competitivitat del sector a través de la investigació, el desenvolupament i la innovació. El primer pas va ser realitzar una anàlisi de viabilitat, que finança la Dirección General de Pequeñas y Medianas Empresas i que realitza Soluziona, en el qual s’identifiquen els aspectes claus.

El president de CEOPAN, Lorenzo Alonso, ha manifestat que “la R+D+i és, a dia d'avui, una activitat imprescindible per assegurar la competitivitat de les empreses del sector. Els avanços experimentats en la tecnologia aplicada a la fabricació, la conservació i la comercialització del pa han convertit a la fleca en una indústria cada vegada més competitiva i industrialitzada. A més, la creixent entrada de grans grups multinacionals suposa un desafiament per a les més de 15.000 fàbriques i més de 150.000 punts de venda de pa que competeixen a Espanya i que, a la vegada, donen feina a centenars de milers de treballadors. Tot això fa que les petites i mitjanes empreses s'enfrontin al repte d'actualitzar els seus processos productius i de diferenciar els seus productes, per a ajustar-se als nivells d'eficiència que exigeix el mercat i a les noves preferències que demanden els consumidors. En aquest sentit, necessiten d'un suport tecnològic que els permeti accedir de forma conjunta a iniciatives d'innovació que, de manera individual, són inassolibles”.

Després de diferents negociacions amb Administracions Públiques de tota Espanya, són finalment l'Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya -Departament de Treball i Indústria i Departament d’ Agricultura, Ramaderia i Pesca- els que posen a la disposició del Projecte tots els mitjans necessaris per a fer-lo realitat.

El Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha destacat que ”els centres tecnològics, com el de CEOPAN, el primer del sector flequer a tot l’Estat, són un element central de la política industrial del Govern, orientada a que Catalunya i Espanya puguin afrontar la transformació del seu model productiu i millorar la competitivitat de les seves empreses en un entorn cada vegada més internacionalitzat. En aquest sentit, el conseller Valls ha assenyalat que “el volum de negoci que genera el sector de l’Alimentació a Catalunya és de 19.811 milions d’euros, el que representa el 23,8% del volum de negoci del sector a Espanya”.

Per la seva banda, el Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi William Carnes, ha dit que “aquest és un pas més per convertir la ciutat de Lleida en la capital agroalimentària de Catalunya i situar la capital del Segrià coma referent en innovació i recerca. El conseller d’Agricultura ha insistit en el fet que aquest Centre “contribuirà a afegir valor al territori i a aflorar el potencial d’investifació i desenvolupament per un sector que, el Govern de Catalunya, considera i identifica com a estratègic pel nostre país”.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha posat de relleu la importància que "després que s'hagin instal·lat al PCiTAL empreses multinacionals i locals del sector tecnològic, entri al parc el centre tecnològic del pa vinculat a l'associació empresarial CEOPAN del sector agroalimentari. Una aposta en la qual ha estat clau la col·laboració i el recolzament del sector fariner i del pa, molt important tant a la ciutat com a la província de Lleida i a Catalunya".

Ros ha volgut destacar també el paper estratègic que suposarà per a Lleida comptar amb el Centre d'investigació de Cereals referent per tot Espanya. En aquest sentit, el paer en cap ha destacat també que l'experiència de l'IRTA en el sector del cereal i l'existència de l'Escola d'Agrònoms i dels estudis de nutrició i dietètica i biotecnologia han estat fonamentals perquè CEOPAN s'instal·li a la ciutat, així com el recolzament de les conselleries de Treball i Indústria i d'Agricultura”.

El rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, ha declarat que “la Universitat de Lleida està involucrada en la innovació, el desenvolupament i la transferència de tecnologia; és per això, entre d’altres, que participa en el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Valorem molt positivament que es confiï en nosaltres, els nostres professors i investigadors per avançar en aquests àmbits”.

El Centre neix amb el propòsit de millorar la competitivitat de totes les empreses del sector de la fleca, tant fabricants com comercialitzadors, a través de la innovació, la investigació i el desenvolupament tecnològic. Per a això:

• Promourà tasques d'investigació en aspectes relacionats amb el pa -els seus derivats i les matèries primeres-.

• Potenciarà activitats d'innovació i desenvolupament de les tecnologies aplicades als processos de fabricació, conservació i comercialització del pa -els seus derivats i les matèries primeres-.

• Potenciarà activitats de formació, modernització i adaptació al marc legal del sector.

• Divulgarà, entre les empreses del sector, les noves tecnologies aplicables als processos de fabricació, conservació i comercialització del pa -els seus derivats i les matèries primeres-.

El Centre Tecnològic és de caràcter nacional amb una clara vocació internacional, fet que es facilita atès que al llarg de l'últim any el President de CEOPAN ha estat el President de la Unión internacional de la Fleca (UIB). Per això, el projecte ja es coneix tant en països de tota Iberoamèrica com en tot l'àmbit europeu. L’actual president de CEOPAN és assesor del Presidium de la UIB i responsable de la coordinació de la UIB amb la fleca iberoamericana.

Un dels elements clau que es van tenir en compte en l'anàlisi de viabilitat va ser la ubicació geogràfica Centre. Els criteris que es van considerar són:

• Finançament i ajudes a Centres Tecnològics.

• Suport de l’Administració.

• Accés a capital intel·lectual –proximitat a universitats-.

• Comunicacions –mitjans i maneres de transport-.

• Infraestructures –xarxa de centres tecnològics-.

• Empreses forneres locals.

Precisament per això, la ubicació del Centre Tecnològic en el Parc Agroalimentari de Gardeny a Lleida, contribuïx a crear valor afegit en el territori i a aflorar el potencial d'investigació i desenvolupament existent, en un entorn fortament vinculat al món agroalimentari i, en particular, a la cadena blat-farina-pa.

El Centre Tecnològic està orientat a un sector que la Generalitat ha identificat com estratègic, creant instruments específics -línies d'ajuts a projectes d'R+D+i, Anella Agroalimentària, línies d'ajuts a Centres Tecnològics-. Respon a l'estratègia de desenvolupament del Parc Agroalimentari del Gardeny, la qual cosa potenciarà, sens dubte, la capacitat d'actuació del Centre. Això s'ha concretat en suports, ajudes i facilitats que permeten engegar el projecte. A més del suport personal de l'Alcalde de Lleida, Angel Ros.

L'oferta inicial de serveis que proporcionarà el Centre es concentrarà en cinc grans línies d'activitat, relacionades amb la innovació i la investigació: serveis R+D+i; serveis d’assessoria; serveis de laboratori; serveis de formació; i publicacions i documentació.

Els serveis de formació del Centre també arribaran a continguts relatius a la gestió d’empreses del sector.

Aquests serveis van dirigits a totes les empreses del sector de la fleca -als seus derivats i a les matèries primeres-, tant a fabricants com a comercialitzadors.

Les persones són una peça clau per a assegurar l'èxit d'aquest projecte. Inicialment es comptarà amb tres perfils de professionals:

• Gerent.

• Investigadors especialitzats en els processos de fabricació, conservació i comercialització del pa -els seus derivats i les matèries primeres-.

• Assessors especialitzats en els processos de fabricació, conservació i comercialització del pa -els seus derivats i les matèries primeres-.

• Instructors.

Així mateix es preveu col·laborar amb altres Institucions, públiques i privades, nacionals i internacionals, en la recerca de talent i de posar a la disposició del Centre els millors professionals per a aprofitar tot el potencial, convertint-se en una referència per al sector. Inicialment ja s'ha establert un principi d'acord de col·laboració amb l’Institut de Recerca de Tecnologia Alimentària (IRTA) i la Universitat de Lleida, amb la idea de poder disposar, almenys en la fase inicial, dels recursos tècnics d'ambdues organitzacions.

Així mateix, es comptarà amb el seu personal investigador especialitzat.

El nombre de persones que es preveu contractar el primer any ascendeix a 5, arribant a la xifra de 15 en els quatre anys següents. A més, per descomptat, de tot l’altre personal investigador amb el qual es col·laborarà.

El Centre comptarà, en la seva seu social, amb 900 m2 d'àrea edificada en el Parc de Gardeny. Aquesta superfície es distribuirà de la manera següent:

• Quatre aules destinades a la formació –aula tecnològica, dues aules multifuncionals, aula obrador-.

• Un laboratori.

• Una biblioteca.

• Una àrea administrativa d’oficines.

Cal destacar per la seva originalitat l'obrador mòbil, que es configura com un element clau en el funcionament del Centre Tecnològic. Donada la naturalesa del sector -constituït per un gran nombre de petites i micro-empreses distribuïdes al llarg de tot el territori- resulta essencial per a garantir l'abast nacional de les activitats de transferència tecnològica previstes en el Centre. L'obrador mòbil permetrà una major flexibilitat i proximitat geogràfica a les empreses de fleca. Permetrà impartir serveis de formació i assessoria sense que els empresaris i professionals del sector hàgin de desplaçar-se a la seu.

La inversió total inicial rondarà el milió d'euros. El pressupost de funcionament anual serà inicialment d'uns 150.000 euros, creixent amb l'activitat fins al voltant dels 700.000 euros anuals. S’espera que el Centre inicii la seva activitat a finals del 2006.

Dilluns, 16 d’octubre de 2006