El secretari general de l’Esport, Rafel Niubò, i el director de l’Institut de Biomecànica de València (IBV), Pedro Vera, han signat avui, al Museu Colet, un acord marc que permetrà dur a terme diverses accions conjuntes encaminades a garantir la seguretat i la qualitat dels equipaments esportius de Catalunya.

La col·laboració entre el Consell Català de l’Esport i l’IBV pretén obtenir de l’Institut assessorament en matèria d’instal·lacions esportives i d’oci que pugui ser aplicable tant en les obres previstes en Pla director d’Instal·lacions i Equipaments Esportius de Catalunya (PIEC) com en els equipaments ja existents.

En virtut de l’acord, l’Institut de Biomecànica de València farà inspeccions per avaluar les característiques dels paviments i els materials que componen les instal·lacions esportives i assegurar que aquests són adequats i ofereixen prou qualitat i seguretat per als usuaris, seguint les normes europees (EN) que regulen aquest àmbit i la pròpia normativa tècnica del PIEC.

També es vol donar cabuda a les empreses del sector de l’esport i l’oci perquè apliquin els fruits d’aquesta col·laboració en la R+D dels seus productes per tal de fomentar les exportacions comunitàries.

En el marc dels convenis específics, i en col·laboració amb el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, també es preveu continuar amb el desenvolupament de projectes de R+D dirigits a la millora de la tècnica dels esportistes i a la adaptació del material esportiu i els equipaments a les necessitats dels ciutadans catalans que practiquen esport.

L’IBV també es compromet a dur a terme accions formatives adreçades als tècnics municipals, gestors de l’esport i la resta de personal tècnic vinculat a l’aplicació del PIEC.

 Per desenvolupar aquest acord es crearà una comissió de seguiment que elaborarà les propostes concretes en els camps de la construcció, la docència i la investigació i controlarà l’assoliment dels objectius.

Un institut de prestigi

 L’Institut de Biomecànica de València és un dels més centres més prestigiosos del món en aquest àmbit i col·labora amb organismes com la FIFA, la IAAF i la ITF. Dedica la seva activitat a la investigació científica, el desenvolupament tecnològic, l’assessorament tècnic i la formació de personal en biomecànica, la ciència interdisciplinària que mitjançant diverses tecnologies estudia el comportament del cos humà.

D’altra banda, la Secretaria General de l’Esport té en marxa ja més de 200 instal·lacions esportives, que formen part de les prioritats del PIEC, el pla que preveu la construcció de 604 equipaments fins al 2011 repartits per tot el territori català i que beneficiarà més de 600.000 usuaris, un deu per cent dels ciutadans.