El secretari general de l’Esport, Manuel Ibern; el secretari de Comerç i Turisme, Oriol Balaguer, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), David Moner, s’han reunit aquest migdia amb els clubs beneficiaris per explicar-los el contingut de l’acord i el procediment que han de seguir per tal de concretar els respectius contractes de patrocini.
Aquest conveni farà possible la projecció internacional de la marca turística ‘Catalunya’ amb la posada en marxa del programa ‘Catalunya al món’, que permetrà la promoció exterior del turisme i l’esport catalans. El Consell Català de l’Esport ha transferit a Turisme de Catalunya la quantitat de 600.000 euros en forma de suport econòmic per als clubs catalans determinats pel Consell Català de l’Esport que participen aquest any en competicions europees oficials mentre que Turisme de Catalunya definirà l’aplicació i l’ús de la marca turística ‘Catalunya’.
Amb aquesta actuació, l’esport català s’assegura la presència de les principals entitats esportives catalanes arreu del territori europeu, que d’aquesta manera es converteixen en ambaixadors de Catalunya, estableixen vincles a diferents nivells amb altres països i projecten el país a nivell internacional a través de l’esport.
L’acord, un exemple més de la transversalitat que caracteritza l’esport, també permetrà que s’evitin situacions com les viscudes en anteriors temporades, quan diversos clubs catalans van aconseguir una plaça per participar en els principals campionats europeus i es van veure obligats a renunciar-hi al no disposar dels recursos econòmics necessaris fer afrontar les despeses que genera la disputa d’aquests torneigs. Com a contraprestació a la quantitat econòmica rebuda, els clubs promocionaran la marca turística ‘Catalunya’ en les seves actuacions públiques internacionals i, de manera especial, l’incorporaran de manera visible en tots els suports (mallots, tanques, material imprès, etc.).
L’acord també estableix que els clubs patrocinats col•laboraran, a través dels seus esportistes més reconeguts, en la realització d’activitats socials diverses per demostrar els efectes positius de l’activitat física i esportiva en els àmbits de la salut, l’educació, la socialització, la integració social o la mateixa promoció de l’activitat física o esportiva.
Turisme de Catalunya reforça la promoció turística exterior en els mercats emissors més importants, tenint en compte que aquest sector constitueix una de les activitats centrals de l’economia catalana i un factor cabdal per impulsar internacionalment Catalunya.
Segell d’especialització per al turisme esportiu
Turisme de Catalunya impulsa el Segell de Destinació de Turisme Esportiu (DTE), una marca que reconeix les destinacions turístiques que es distingeixen per oferir recursos i serveis d’alta qualitat adreçats a esportistes d’elit, professionals, amateurs i turistes que vulguin practicar activitats esportives.
Les DTE han d’acomplir uns requisits estàndards generals, com ara disposar d’instal•lacions de qualitat per a la pràctica de diferents esports, i també específics per a les modalitats esportives en què la destinació està especialitzada. La marca suposa una implantació progressiva, de manera que cada any els municipis certificats han d’incrementar el nombre d’establiments i serveis acollits al producte turístic esportiu. D’aquesta manera, es diversifica l’oferta turística de Catalunya gràcies a la creació de nous productes adaptats a les noves exigències de la demanda.
Actualment hi ha 6 destinacions certificades en 13 especialitats esportives que són: DTE Banyoles - Pla de l’Estany (Costa Brava) – certificat en rem i piragüisme en aigües tranquil•les, ciclisme, BTT, natació, running i triatló-, DTE Castelló d’Empúries – Empuriabrava (Costa Brava) -paracaigudisme i futbol-, DTE Val d’Aran (Pirineus) -senderisme alta muntanya /alpine running i futbol-, DTE Lloret de Mar (Costa Brava) -ciclisme, futbol, atletisme i esports col•lectius-, DTE Sort (Pirineus) -piragüisme en aigües braves, futbol i esports col•lectius- i DTE La Seu d\'Urgell (Pirineus) -BTT, futbol, piragüisme en aigües braves i esports col•lectius.