El secretari general de l’Esport, Manuel Ibern, i el director general d’Esports del CSD, Rafael Blanco, han presentat el programa esportiu del Pla Director d’Instal·lacions Esportives i Serveis del CAR un cop finalitzada la reunió del Consell General, un òrgan mixt format per la Generalitat de Catalunya i el Consell Superior d’Esports, que ha donat llum verda a un seguit d’actuacions que han de revertir en una millora de la qualitat de vida dels esportistes residents al centre. En aquest sentit, el programa esportiu preveu la inversió de 2.200.000 euros per modernitzar les habitacions i altres espais de l’antiga residència d’esportistes, i destinar 600.000 euros per remodelar el menjador, dues de les primeres actuacions del projecte.
A banda d’aquestes dues línies d’actuació, i amb l’objectiu de “mantenir el CAR com un referent de la projecció internacional de l’esport català”, segons Ibern, la Generalitat de Catalunya i el Consell Superior d’Esports segueixen unint esforços per dotar el centre de noves instal·lacions de qualitat i tecnològicament avançades. Així, es construirà una piscina de 50 metres, una piscina de salts i 10 sales per a la pràctica de l’halterofília, taekwondo, judo, lluita, tennis taula, aeròbic i bàdminton, gimnàstica artística femenina, gimnàstica artística masculina, boxa i salt alçada, i trampolí. La inversió per construir aquest bloc d’instal·lacions és de 26 milions d’euros.
En el programa esportiu també hi figura un camp de gespa artificial, uns vestidors sota la residència, l’ampliació de l’institut, la remodelació dels serveis mèdics o la climatització d’alguns pavellons. En els propers tres anys, la inversió conjunta de la Generalitat i el CSD en aquest àmbit serà de 12 milions d’euros. Aquesta quantitat suposa un terç del global de 36 milions que les dues administracions invertiran per fer realitat els projectes del Pla Director.
El Pla Director va néixer amb la voluntat de dur a terme una millora, ampliació i construcció d’instal·lacions esportives i serveis al CAR, uns objectius que abracen també el desig de modernitzar el centre esportiu per adequar-lo als nous temps i, al mateix temps, per mantenir-lo com el vèrtex de la piràmide de la xarxa de tecnificació esportiva de Catalunya. El projecte de posar al dia el CAR va rebre l’empenta definitiva la setmana passada quan la Generalitat de Catalunya va formalitzar amb la Tresoreria General de la Seguretat Social la compra d’uns terrenys situats al complex, una adquisició que convertia el Govern català en el propietari de tota la superfície del centre. Aquesta parcel·la de terreny, amb una superfície de 57.564 m2, era l’única del CAR que no era propietat del Govern català, ja que la titularitat corresponia fins llavors a la Tresoreria General de la Seguretat Social. La Generalitat va comprar la finca per 10.363.579 euros posant fi a un procés que s’havia iniciat dos anys enrere.
Millores al centre de les Terres de l’Ebre
D’altra banda, Manuel Ibern i Rafael Blanco han anunciat també l’homologació del Centre de Tecnificació de les Terres de l’Ebre (CTE TE) per part del Consell Superior d’Esports, un fet que permetrà millorar la qualitat i la gestió del centre. Amb l’homologació, el CTE TE podrà beneficiar-se de les ajudes que el CSD atorga anualment als centres estatals que formen part de la seva xarxa de tecnificació sense deixar de rebre les que la Generalitat porta realitzant al centre, que podrà acollir concentracions i entrenaments tant d’esportistes de federacions estatals com estrangeres.
El Centre de Tecnificació de les Terres de l’Ebre, creat el 2003, es converteix en el cinquè de Catalunya que rep aquesta certificació, després d’haver-ho aconseguit fa uns anys els d’Esplugues de Llobregat (poliesportiu), Banyoles (rem), la Seu d’Urgell (piragüisme i aigües braves) i Cornellà de Llobregat (tennis). “Això converteix Catalunya en la comunitat de l’Estat amb més centres homologats i demostra que l’esport català té una molt bona estructura per encarar el futur”, ha assegurat Blanco.
Actualment, uns 70 esportistes participen en els diferents programes esportius del CTE TE i es beneficien dels serveis del centre, entre els quals destaquen un de tutoria i una adaptació curricular especial a l’IES Montsià d’Amposta que els permet compaginar els entrenaments amb la formació acadèmica. Paral·lelament, els joves poden gaudir dels serveis de residència i/o menjador a l’Escola de Capacitació Agrària (pertanyent al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca), serveis mèdics (gràcies a un acord amb un CAP d’Amposta), de fisioteràpia i psicologia. El CTE TE utilitza avui les instal·lacions esportives municipals d’Amposta: un pavelló poliesportiu, un centre de rem, una piscina coberta, una pista d’atletisme, un pavelló de patinatge i diverses pistes poliesportives. Entre les noves infraestructures previstes en aquesta població, es construirà una sala d’esgrima de 906 m2 de superfície, amb capacitat per 11 pistes de competició i 6 pistes d’entrenament, que també es destinarà a realitzar campionats i competicions de rànquing de la federació espanyola, així com tornejos i concentracions internacionals. La Generalitat de Catalunya subvencionarà l’obra amb 330.000 euros.
La segona gran actuació al CTE TE contempla la construcció d’una residència d’esportistes. La primera fase d’obres (1.000 m2), que implicarà un ajut del Govern català de 800.000 euros, preveu la creació de 15-20 habitacions per 30-35 persones, sales d’estudi/biblioteca, cuina i menjador per 60 persones, espais auxiliars i dependències, i 2 vestidors per a la sala d’esgrima. Posteriorment, s’hi afegiran unes 20 més habitacions, una zona mèdico-esportiva amb laboratori biomecànic, una àrea de fisioteràpia i despatxos, a banda d’uns vestidors per a la resta d’instal·lacions esportives del centre.
Noves àrees de rem i ciclisme
La Generalitat també contribuirà amb 600.000 euros en la construcció d’un centre de rem i piragüisme a Amposta, que tindrà una superfície de 850 m2 per ubicar-hi tres hangars per a les embarcacions tant del programa de tecnificació de la Federació Catalana de Rem, com del Club Nàutic d’Amposta o dels equips usuaris del centre durant la temporada. També s’hi ubicaran vestidors, sales de musculació, despatxos i una sala multiusos per a reunions tècniques.
Finalment, el projecte de construcció de noves instal·lacions esportives al Centre de Tecnificació de les Terres de l’Ebre inclou, la creació d’una àrea ciclista a Tortosa, amb la voluntat de permetre la pràctica de diverses disciplines. El Govern invertirà 550.000 euros en el total de l’obra. El primer pas preveu l’habilitació d’un circuit de ruta, amb una zona per a la pràctica de BMX, al qual s’hi afegirà un recorregut per a l’entrenament en la modalitat de BTT i, més endavant, la possibilitat de situar-hi un velòdrom.