El secretari general de l’Esport, Rafel Niubò, i el ministre d’Educació, Cultura, Joventut i Esports del govern andorrà, Xavier Montané, han signat avui a la seu del Consell Català de l’Esport un acord marc de col•laboració entre ambdues institucions per fomentar i promocionar els vincles esportius entre Catalunya i Andorra.

Els inicis de la cooperació institucionalitzada entre Catalunya i Andorra es remunta al 1999, any en què es va adoptar el conveni de col•laboració entre el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès i l’antic Departament d’Esports del Ministeri d’Educació, Joventut i Esports del Govern del Principat, que també aquell any va signar un acord de cooperació amb la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. Durant aquest període de temps, el flux recíproc d’esportistes i les relacions entre clubs i federacions d’Andorra i de Catalunya han estat exemples dels vincles en matèria esportiva.

Amb l’objectiu de millorar el marc de col•laboració existent a partir dels convenis adoptats amb anterioritat, ambdós governs van iniciar, el 2004, les converses per a l’establiment d’un nou acord, que s’ha materialitzat en la signatura que ha tingut lloc avui.

“Expressem la nostra satisfacció per poder cooperar amb un país que sentim molt proper, geogràfica i sentimentalment parlant. Aquest acord permetrà complementar els nostres sistemes esportius i millorar-los amb l’ajuda i informació recíproca que establirem”, ha assenyalat el secretari general de l’Esport, Rafel Niubò.

Entre altres particulars, el text té per objectiu l’increment de la col•laboració en matèria esportiva mitjançant el reforçament de la cooperació d’àmbit institucional, la promoció de les ciències i tècniques aplicades a l’esport, el suport a la medicina esportiva, les polítiques antidopatge, la protecció, educació i inserció social dels joves esportistes, el desenvolupament d’activitats físiques en benefici de les persones discapacitades, l’establiment de programes de formació i promoció de llocs de treball per als diferents actors en l’àmbit esportiu, l’organització d’esdeveniments, el patrocini i el mecenatge.

L’acord també fa especial esment a la promoció de l’esport femení i de la presència de la dona en càrrecs dirigents a les entitats, la projecció internacional dels respectius sistemes esportius i la potenciació d’ambdós territoris per a la implantació de seus d’entitats internacionals; així com l’ús d’equipaments, la promoció de la tecnificació esportiva i de l’esport d’alt nivell i el foment de l’associacionisme esportiu.

Amb l’objectiu que les finalitats de l’acord puguin ser desenvolupades, el text del conveni preveu que representants de les dues institucions es reuneixin cada sis mesos per a l’intercanvi d’informacions i altres punts de vista relatius a les polítiques d’àmbit esportiu respectives per determinar les actuacions concretes que s’hagin de dur a terme.

L’acord signat avui ratifica el firmat el cinc d’octubre del 1999 relatiu al programa de col•laboració per a l’aprofitament de les instal•lacions i serveis del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès, que continuarà, per tant, en vigor.

 Per la seva banda, la Secretaria d’Estat de Joventut i Esports del Govern d’Andorra proposarà a la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat la negociació d’un acord específic destinat a la millora i utilització d’un centre de tecnificació esportiva d’altura a Andorra disponible per a esportistes i tècnics catalans. L’acord ha entrar en vigor, de manera immediata, després de la seva signatura avui i tindrà una vigència de dos anys, prorrogables automàticament i excepte denúncia d’alguna de les parts, per períodes successius d’un any.