Ho ha dit el Secretari d'Afers Exteriors, Albert Royo i Mariné, en el transcurs de l'acte de cloenda de la conferència "El paper de la societat civil, el conflicte de l'Orient Mitjà i les opcions per a un futur de pau" organitzada per l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) que s'ha celebrat al Parlament de Catalunya.

La conferència ha aplegat durant tres dies experts de prestigi internacional que han abordat les millores en el nivell de vida i el desenvolupament econòmic i social dels països de l'Orient Mitjà. En els debats s’ha reflexionat sobre l’educació i la cultura com a factors de pau i progrés; les mesures necessàries per crear-hi un clima de confiança i el paper de la societat civil en el conflicte.

En la seva intervenció, Albert Royo s’ha referit al compromís del govern català amb el foment de la cultura de pau; ha recordat l’aprovació el 2003 de la Llei de foment de la pau, i ha subratllat que “amb aquesta llei Catalunya es posiciona al costat dels països impulsors i capdavanters de noves polítiques que ajudin a construir una societat en pau”. Referint-se a l’objecte de la jornada, ha manifestat la necessitat de cercar una solució justa al conflicte palestino-israelià, basada en el compliment de les Resolucions de les Nacions Unides. En aquest sentit ha recordat que el Govern Català ja fa anys que està compromès amb el desenvolupament i la millora de la qualitat de vida del poble palestí als territoris de Cisjordània i la Franja de Gaza. Aquest suport s’articula entorn un triple eix: l’enfortiment de les institucions i desenvolupament econòmic, la construcció de la pau i l’acompanyament als sectors més vulnerables, i es concreta en actuacions específiques com el conveni signat amb l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) o els molts projectes de cooperació al desenvolupament que s’estan realitzat a la zona de Gaza i Cisjordània.

Finalment el Secretari d’Afers Exteriors, en al·lusió a la tasca desenvolupada per ANUE ha destacat la importància de crear espais de reflexió i debat sobre la Mediterrània i ha desitjat que el seminari “hagi contribuït a llençar el missatge que la Pau a l’Orient Mitjà és una responsabilitat i un compromís de tots plegats, organitzacions de caràcter supranacional, institucions públiques locals, regionals o estatals i organitzacions i moviments de la societat civil”.