L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament contribuirà amb 100.000 euros al subministrament d'aliments per a la població afectada pel tifó Durian, mitjançant l'ONG Acció contra la Fam. D'aquesta manera es dóna resposta a la crida internacional feta pel govern filipí, mitjançant el conveni de col·laboració en matèria d'acció humanitària que es va signar amb aquesta entitat catalana el passat mes de novembre.

Aquests convenis preveuen que les entitats especialitzades en acció humanitària disposin de recursos econòmics per implementar els seus projectes. Així, Acció contra la Fam destinarà part d’aquests recursos a subministrar aliments a 11.000 persones dels municipis de Camarines del Sud (regió de Bicol).

Aquesta acció s’emmarca en una intervenció més àmplia que també preveu la provisió d’aigua potable i la distribució de productes no alimentaris, com ara mantes, sabó i kits de cuina, entre d’altres. El 30 de novembre i l’1 de desembre el tifó Durian, amb el nom de Reming a les Filipines, va tocar terra a les illes amb vents de prop de 200 km/h i amb puntes de fins a 225 km/h.

Malgrat que es coneixia amb antelació l’arribada del tifó i que diverses províncies estaven en alerta 3 i 4 (màxima), l’impacte del tifó ha estat considerable i, a més, s’ha vist magnificat per les esllavissades produïdes al Mont Mayon, fruit del fort vent i de les pluges. A dia d’avui el tifó es desplaça cap a l’oest i, tot i que ja no suposa una amenaça per a les Filipines, pot afectar el Vietnam en forma de tempesta tropical. El Durian és el tercer tifó que afecta les illes Filipines en els darrers mesos.

El consell nacional de coordinació de desastres de Filipines (NDCC) ha informat que, fins ara, el balanç de víctimes és de 526 persones mortes, 740 desaparegudes i més d’un miler de ferides. A més, unes 76.000 cases han estat destruïdes i al voltant de 153.000, parcialment afectades. Les províncies més afectades han estat Albay i Catanduanes. El govern, en una estimació inicial, valora les pèrdues en uns 530 milions d’euros, aproximadament.

Des de l’inici de la crisi, l’ACCD ha estat seguint-ne l’evolució. Ha estat en contacte permanent amb els membres del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) i amb altres organismes i entitats que treballen en matèria d’acció humanitària. Finalment, la decisió de l’ACCD d’intervenir en la distribució d’aliments respon a les demandes i necessitats prioritàries identificades pel govern de les Filipines.