El govern català ha aprovat aquest matí la concessió d'1,5 milions d'euros al Fons Mundial contra la sida, la tuberculosi i la malària, mitjançant l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. D'aquesta manera, manté el seu compromís de continuar donant suport a una iniciativa per la qual ja va destinar 1 milió d'euros al 2005. Aquestes contribucions es destinen a finançar projectes que combaten aquestes tres malalties en països en desenvolupament.

El Fons Mundial és un instrument financer que té com a objectiu recollir fons per lluitar contra la sida, la tuberculosi i la malària. El seu mecanisme de funcionament es basa en l’aprovació de finançament de projectes i programes als països sol·licitants a través del que s’anomenen rondes financeres. Es financen fonamentalment estratègies de combat de la sida, malària i tuberculosi per a un període de cinc anys per tal d’assegurar la sostenibilitat i la continuïtat de les actuacions.

El suport econòmic es compromet i es desemborsa en dues fases. En primer lloc pels primers dos anys i després per tres anys addicionals depenent dels resultats i de les avaluacions de la primera fase. L’any 2008, quan el Fons arribi al sisè any de la seva existència, serà el primer any en el qual el nou finançament substituirà l’existent.

Al 2005, l’ACCD va participar per primer cop en aquest Fons Mundial, convertint la Generalitat de Catalunya en el primer donant provinent d’una cooperació governamental no estatal. Aquest conveni es va concretar amb una contribució inicial d’un milió d’euros.

El Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2003-2006 i el Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament 2006 fixen la salut com a objectiu prioritari de desenvolupament de la cooperació oficial catalana i específicament la lluita contra les malalties infeccioses greus com el VIH/SIDA, la malària i la tuberculosi, així com les malalties de transmissió sexual i les malalties oblidades.