Durant una roda de premsa celebrada avui per fer balanç de les actuacions del Departament en matèria de suport als emprenedors, les cooperatives i els autònoms, el conseller ha afirmat que “no és positiu per a la transparència i la competitivitat del mercat que una empresa tingui el 85% del mercat de la seguretat industrial, amb independència de que el capital sigui català, espanyol o anglès”.

L’obertura del mercat prevista pel projecte de llei de seguretat industrial, que finalment no sortirà endavant aquesta legislatura, “hauria permès una diversificació del sector, mantenint la qualitat de la seguretat industrial”, segons Valls.

Aquest projecte de llei preveia implantar el sistema d’autorització per part de l’administració a l’hora d’operar al mercat de la seguretat industrial i la inspecció tècnica de vehicles (ITV), en comptes del sistema de concessió actualment vigent.

Ahir mateix el Govern va aprovar un projecte de llei d’article únic que estableix una període màxim de 18 mesos perquè el Govern de la Generalitat presenti al Parlament un avantprojecte de llei de seguretat industrial que ha d’incloure el règim jurídic aplicable als operadors del servei d’ITV i del control reglamentari en l’àmbit de la seguretat, la qualitat i la normativa industrial.

Aquesta llei d’article únic garanteix la prestació del servei fins l’aprovació d’una nova lllei de seguretat industrial al Parlament, ja les actuals concessions expiren el 23 de juliol pel que fa a les ITV i el 10 de setembre en el cas del control reglamentari sobre la seguretat, la qualitat i la normativa industrial.

En relació a l’operació de venda d’Applus al fons d’inversió britànic Candover Partners Limited, Valls ha indicat que “veiem més positivament que les empreses catalanes comprin empreses estrangeres o bé ampliïn la seva capacitat de producció”.

No obstant això, el conseller ha afirmat que aquesta mena d’operacions formen part de la dinàmica de la globalització, i ha recordat que fa poques setmanes el Grup Agbar, principal accionista d’Applus junt amb Cajamadrid i Unión Fenosa, va adquirir la companyia d’aigües britànica Bristol Water.

Dimecres, 5 de juliol de 2006