El Departament de Treball i Indústria a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) dedica aquest any un total de 4.000.000 d’euros a les accions de formació de persones aturades en empreses amb compromís de contractació. El director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha explicat, avui divendres, que “aquesta iniciativa, que es va posar en marxa per primer cop l’any passat, podria beneficiar enguany unes 4.000 persones”. Durant l’any 2005, aquestes accions de formació van beneficiar un total de 777 persones que van participar en els 52 cursos fets per 14 empreses catalanes amb una subvenció de 973.980,83 euros. L’ordre que desenvolupa el procediment de concessió d’aquestes subvencions ha estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).
En concret, es tracta de subvencions que reben les empreses per a desenvolupar projectes de formació per a treballadors i treballadores en situació d’atur. L’objectiu és afavorir la inserció laboral d’aquest col·lectiu de persones perquè el conveni de col·laboració, que signen les empreses beneficiàries de la subvenció i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), “recull el compromís exprés de contractació, com a mínim, d’un 60% dels alumnes que han superat el curs de formació”. Castellana ha destacat que es tracta “d’una col·laboració directa amb les empreses, basada en el compromís de l’empresa a contractar persones aturades i que ofereix una formació a mida dels llocs de treball”.
Les empreses beneficiàries hauran d’acreditar, un cop finalitzada l’acció formativa, que han incorporat a la seva plantilla aquests treballadors i treballadores amb un contracte laboral que tindrà una durada mínima de 6 mesos. També hauran de trametre la corresponent alta a la Seguretat Social en un termini màxim de 2 mesos des de la data de finalització del curs de formació. La contractació no tindrà en cap cas com a objectiu la substitució de persones de la plantilla existent o la cobertura de baixes per l’extinció de contractes laborals fixes. El director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha precisat “que si les empreses no acrediten les contractacions no reben l’import de la subvenció compromesa en el conveni”. És tracta d’una quantitat que “es paga a posteriori”, segons que ha dit Castellana.
Les empreses, organitzacions empresarials, cooperatives i societats laborals interessades poden fer la tramitació de les sol·licituds d’aquestes subvencions electrònicament de forma àgil i còmode a les adreces:
www.oficinatreball.net i www.gencat.net/treballiindustria
Accions formatives més destacades
Entre les accions formatives iniciades l’any passat cal destacar el curs de formació d’operadora de grua torre amb recurs en prevenció de riscos –400 hores i 4 mesos de durada– que han seguit 15 dones en situació d’atur a Badalona, gràcies al conveni que es va signar amb l’Institut Gaudí de la Construcció. De les 10 dones que van superar la formació i van aprovar l’examen per obtenir el corresponent carnet professional, 7 han estat contractades i s’han incorporat recentment a la plantilla de diverses empreses del sector de la construcció.
Entre les iniciatives previstes enguany, una de les primeres sol·licituds rebudes ha estat de l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que signarà un conveni amb el Departament de Treball i Indústria. Aquest conveni permetrà fer un primer curs per a cobrir 30 places de conductores dels autobusos urbans. Aquest curs està adreçat a les dones inscrites a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que tenen el permís de conducció B. Les dones rebran formació prèvia per presentar-se a l’examen oficial del permís de conducció D. Posteriorment faran una formació específica per incorporar-se a la plantilla de Transports Metropolitans de Barcelona, que vol incrementar la presència de dones conductores que a hores d’ara representen poc més del 4% del total de la plantilla.
També s’estan gestionant peticions per a subvencionar la formació necessària per a cobrir 210 places en tècnic en transport sanitari que ha fet la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG); 45 places d’especialistes en guix laminat de l’Associació Empresarial de L’Hospitalet de Llobregat; i 15 places per a operador/a de màquines eines per a discapacitats del Taller Escola Barcelona (TEB).
Qualitat de l’ocupació
Un dels objectius prioritaris del Govern és intensificar el diàleg social per millorar la qualitat de l’ocupació i les condicions de treball després d’assolir els objectius d’ocupació fixats per la Unió Europea per a l’any 2010. I és que Catalunya ha arribat a un màxim històric de persones ocupades, en concret, 3.359.200 –1.946.200 homes i 1.413.000 dones– amb una taxa d’ocupació absoluta del 70,9%–60,7% en el cas de la taxa d’ocupació femenina– segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), corresponents al quart trimestre de 2005. Precisament, la incorporació de les dones al mercat de treball retribuit ha estat un factor determinant per el compliment d’aquests objectius.
Divendres, 17 de març de 2006