El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, s’ha manifestat, avui a Brusel·les, partidari de la lliure circulació de treballadors i treballadores a tota la Unió Europea. Rañé ha donat així total suport a la iniciativa del Govern de l’Estat que té la voluntat d’obrir les fronteres als treballadors i treballadores dels nous estats membres. “Crec que des del punt de vista de Catalunya en la mesura que el president Zapatero ha anunciat apostar per la no pròrroga de les limitacions en la mobilitat dels treballadors dels països de l’Est, això no genera problemes sinó més aviat, tot el contrari, podria ser una solució per a bona part de les dificultats que tenen les empreses catalanes per trobar personal format amb qualificació”, ha afirmat Rañé.
Rañé ha fet aquestes declaracions després de mantenir una reunió de treball amb el Comissari d’Ocupació, Afers Socials i Igualtat d’Oportunitats de la Unió Europea, Vladimir Spidla. Una reunió prèvia a la intervenció del Conseller Rañé i del Ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, al Consell de Ministres d’Ocupació, Política Social, Salut i Consumidors de la Unió Europea, que tindrà lloc demà divendres.
El Govern de la Generalitat ostenta, durant el primer semestre de 2006, la representació de les Comunitats Autònomes de l’Estat en els consells de la Unió Europea dels àmbits de cultura, joventut, ocupació, afers socials i dones, i protecció dels consumidors, en el marc dels acords que obren la participació de les Comunitats Autònomes a les institucions europees.
Proposta de sanció a El Corte Inglés
D’altra banda, el Conseller Rañé, preguntat sobre les quatre demandes que ha interposat el Departament de Treball i Indústria contra l’empresa El Corte Inglés per discriminació laboral de les seves treballadores, ha manifestat que la denúncia va arribar “per part d’una organització sindical” que va observar que els processos de promoció de El Corte Inglés donaven “una proporció excessivament exagerada” en què “promocionaven els homes quan la plantilla té una composició majoritàriament femenina”.
La Inspecció de Treball i Seguretat Social va comprovar “els percentatges i els processos d’elecció”, després de visitar quatre centres de treball de El Corte Inglés a les comarques de Barcelona –les oficines centrals, el magatzem logístic i dos dels seus centres comercials– i es va proposar una sanció de 24.000 euros “perquè no s’estaven atenent els principis d’igualtat en la promoció de les dones”. Una sanció que l’empresa “va recòrrer”, segons que ha explicat Rañé. El Departament de Treball i Indústria, un cop ratificades, va donar trasllat de les actuacions al jutjat social.
Dijous, 9 de març de 2006