TREBALL I INDÚSTRIA PRESENTA LA GUIA PER AL BON GOVERN DE L’EMPRESA FAMILIAR

La  publicació ofereix fórmules per a la innovació del tradicional model de direcció de les empreses familiars catalanes

La Secretària d’Indústria i Energia, Maria Teresa Costa, ha presentat aquest dijous a l’auditori del World Trade Center de Barcelona, la “Guia per al bon govern de l’empresa no cotitzada i familiar”. Es tracta d’una publicació del Departament de Treball i Indústria, editada a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), amb la voluntat de contribuir a la innovació en l’organització i la gestió empresarial.

El 65,5% de les empreses catalanes són familiars, una xifra que posa de manifest la importància d’aquesta activitat en el conjunt de l’economia de Catalunya. Aquestes empreses representen el 57,1% del total de l’ocupació i un 54,9% del volum total de vendes en relació al nombre d’empreses, segons dades estadístiques corresponents a 2004.

L’autor d’aquesta guia, Josep Albet, director d’Albet Consellers BCN ha manifestat que la publicació ha estat pensada “per ajudar a aquells empresaris i empreses que ho desitgin a innovar el seu model de direcció empresarial, a partir dels principis i pràctiques del bon govern de l’empresa, orientant-les en el pas des de la direcció unipersonal cap al consell d’administració”.

Precisament la innovació en els productes, en els processos, en l’organització i gestió de la producció, i en la capacitació de les persones són quatre dels factors fonamentals per garantir l’èxit del canvi estructural que afronten les empreses familiars per millorar la seva competitivitat. Aquestes i altres mesures han estat recollides al Pla de Recerca i Innovació de Catalunya (2005-2008) que va aprovar el Govern el 25 de gener passat.

La principal recomanació recollida pels experts, que han col·laborat a la guia, és precisament la necessitat d’estructurar el funcionament de l’empresa familiar a través d’un consell d’administració, encarregant la gestió a un professional extern perquè les relacions entre els membres de la família empresària, provoquen sovint problemes de continuïtat de l’activitat.

En aquest sentit, l’estudi “L’empresa familiar a Catalunya”, també publicat pel Departament de Treball i Indústria a través del CIDEM, que va ser presentat al juliol del 2004, va posar de manifest que només un 15% d’aquest tipus d’empreses arriben actualment a la tercera generació de familiars.

El contingut de la “Guia per al bon govern de l’empresa no cotitzada i familiar” s’estructura en nou capítols que desenvolupen conceptes i procediments per millorar l’activitat de les empreses familiars. També recull opinions d’experts com ara Ester Casademont, sòcia-directora de Nexus; Vicenç Bosch, director de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar; Ramon Comelles, fundador i president de Circutor i Circontrol; i Xavier Vives, investigador i catedràtic d’estudis europeus de l’INSEAD.