El passat mes de juny l’atur registrat ha baixat de 2.929 persones, el que suposa una reducció de l’1,15% respecte al maig. En termes interanuals, l’atur ha registrat un repunt de l’1,12% i 2.788 desocupats més que al juny de 2005, però el número d’afiliats a la Seguretat Social ha augmentat de 7.569 persones en relació al mes anterior, un 3,78% interanual. Les contractacions indefinides també han experimentat una evolució positiva, ja que s’han incrementat un 20,59% durant el primer semestre de l’any davant del 8,09% registrat per les contractacions temporals durant aquest mateix període.

En aquests moments hi ha a Catalunya 250.757 persones desocupades, de les quals 101.628 són homes i 149.129 dones. Pel que fa als homes, l’atur ha baixat respecte del maig (del 3,03%; 3.180 homes menys), i s’ha mantingut estable pel que fa a les dones (amb 251 dones aturades més, del 0,17%).

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha destacat la “positiva evolució de l’ocupació”, així com “l’estabilitat del mercat laboral català”. “Les dades de la Seguretat Social i la contractació indefinida”, ha apuntat, “ens diuen que Catalunya genera ocupació, i les dades de l’atur ens diuen que ha disminuït respecte al mes anterior”.

Més polítiques d’igualtat

Segons el director del SOC, el lleuger augment de l’atur en les dones, especialment en les dones de més de 25 anys, “ens mostra que hem de reforçar les polítiques d’igualtat i de conciliació de la vida laboral i familiar”, i això s’ha de fer comptant “amb la col·laboració d’empreses, sindicats i societat civil en general”.

“Hi ha una participació al mercat laboral cada vegada més intensa, i hi ha mesos en que el mercat pot absorbir aquesta participació i d’altres que no”, ha explicat Castellana, per qui “l’estiu generalment és una mala època ‘ocupacionalment’ parlant”, també pel final de l’activitat al sector educatiu.

Per sectors, destaca el descens registrat a la indústria, on l’atur s’ha reduït durant el mes de maig de 699 persones, un 1,14% menys que al mes de maig. L’atur als serveis, per la seva banda, també ha baixat de 2.278 persones, un 1,47% respecte al mes anterior, en bona part a causa de l’inici de la temporada d’estiu. En termes percentuals destaca la baixada de l’atur a l’agricultura, que ha estat d’un 4,06%, amb 125 desocupats menys. La construcció ha registrat un descens de l’atur de 149 persones, un 0,71% menys que un mes enrere.

Finalment, l’atur ha baixat al juny a totes quatre demarcacions. És important la reducció del nombre de desocupats a Barcelona, de 1.264 persones, un 0,63% menys respecte al mes anterior, mentre que Girona ha registrat la reducció percentual de l’atur més important, amb un 5,43% i 1.099 persones aturades menys. A Tarragona el nombre de desocupats ha baixat de 346 treballadors, un 1,51% menys que al maig i, finalment, a Lleida la baixada ha estat de 220 treballadors, un 2,25%.

Podeu consultar les dades de l’atur a la pàgina web del Departament de Treball i Indústria: www.gencat.net/treballiindustria

Dimarts, 4 de juliol de 2006