El mes d’agost l’atur registrat a Catalunya ha baixat de 4.729 persones respecte a l’agost de l’any passat, el que representa una reducció de l’1,76% i la millor dada dels darrers tres anys. Les contractacions indefinides, per la seva banda, han experimentat un resultat històric a l’incrementar-se en un 25% de gener a agost de 2006 respecte al mateix període de l’any passat, la millor dada registrada mai a Catalunya. En total, ja s’han signat un total de 279.733 contractes indefinits els primers vuit mesos de l’any, 56.891 més que de gener a agost de 2005.

En relació al mes de juliol, aquest agost l’atur s’ha incrementat en 6.356 persones (+2,46%), dada que el Director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha explicat perquè “es registra en un mes on tradicionalment l’atur augmenta per una tendència estructural”.

“Si bé és cert que aquest mes d’agost augmenta l’atur, cal puntualitzar que ho fa amb menor intensitat que anys anteriors”, ha assegurat. Per contra, Castellana ha destacat “l’evolució positiva de l’atur” durant els últims anys tant pel que fa els homes com les dones; concretament, avui hi ha 11.000 aturats (homes) menys i gairebé 4.000 aturades (dones) menys que a finals de 2003.

Diàleg social i acord estratègic

Segons Francesc Castellana, “la millor dada del dia d’avui és que la contractació indefinida augmenta respecte l’agost de l’any passat” i registra el millor resultat històric de Catalunya: un 25% més de contractes respecte a l’agost anterior. Al seu torn, ha destacat que “la contractació temporal continua disminuint”.

El director del SOC ha explicat que aquest bon comportament respon “al diàleg social, l’actitud de les organitzacions empresarials i sindicats, el compromís del Ministeri de Treball i a altres iniciatives, com l’acord estratègic” signat l’any passat a Catalunya entre el Govern català i els agents socials.

D’altra banda, les afiliacions a la Seguretat Social han registrat aquest mes d’agost un increment interanual del 3%—95.127 afiliacions més que a l’agost anterior—, un indicador més de la bona salut ocupacional que gaudeix Catalunya.

Per sectors, cal destacar la reducció de l’atur en termes interanuals principalment als serveis (-2.492 persones) i a la construcció (-1.831), mentre que a la indústria es manté pràcticament estable (+91). Per territoris, l’atur es redueix en termes interanuals fonamentalment a Barcelona (-4.978) i Lleida (-578), mentre que augmenta a Girona (+139) i Tarragona (+688).

En definitiva, el Director del Servei d’Ocupació de Catalunya ha destacat que aquest mes d’agost “continuem estant en una situació d’increment de l’ocupació, disminució de l’atur interanual i augment de la contractació indefinida en detriment dels contractes temporals”.

Podeu consultar les dades de l’atur a la pàgina web del Departament de Treball i Indústria

www.gencat.net/treballiindustria

Dilluns, 4 de setembre de 2006