Aquest matí el Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha participat en la constitució del Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental, un òrgan que treballarà les polítiques actives d’ocupació i la dinamització econòmica de la comarca. Aquest Consorci està integrat per la Generalitat de Catalunya, els 23 ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, els sindicats CCOO i UGT, les patronats CIESC i CECOT, i la Diputació de Barcelona. Durant el primer any de vida, el Consorci estarà presidit per l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, mentre que l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, en serà el vicepresident. El segon any de funcionament s’alternarà la presidència.

Aquest Consorci és, juntament amb el de l’Hospitalet de Llobregat, el primer constituït per la Generalitat, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), amb la voluntat d’adaptar al màxim les polítiques ocupacionals a l’entorn on s’han de desenvolupar. L’objectiu és desenvolupar la màxima eficiència en la inserció laboral, així com la professionalitat i la competitivitat empresarial, en línia amb la resta de polítiques impulsades fins el moment per l’Administració catalana.

 En paraules del Conseller Jordi Valls, el Consorci es posa en marxa per “oferir una atenció molt més personalitzada, tant a les empreses com als treballadors; per impulsar una estratègia compartida; i per implicar i responsabilitzar a tots els agents que tenen coses a dir en la promoció del teixit econòmic local i en la millora de l’ocupació”.

La creació del Consorci respon al procés d’estructuració del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que vol reforçar l’eficiència del sistema ocupacional en base als principis de desconcentració i descentralització. El citat procés, que segueix les línies de l’Estratègia Europea d’Ocupació (EEO), implica en aquestes polítiques les institucions locals i els diferents agents socioeconòmics, apropant-les així a la realitat de cada zona.

Els objectius d’aquest Consorci són el foment i desenvolupament dels programes, serveis i actuacions adreçats a millorar l’ocupabilitat i qualificació de les persones i l’anàlisi de la problemàtica i les necessitats en aquest àmbits. També juga un paper molt important la programació, justificació i avaluació de les activitats a desenvolupar per tal de donar resposta a la problemàtica ocupacional; la promoció econòmica, el desenvolupament territorial i la millora de l’entorn competitiu per a les empreses i les activitats econòmiques.

El Consorci del Vallès Occidental fomentarà la cooperació de totes les entitats consorciades i el suport a les entitats, empreses i institucions que hi col·laboren per assolir més eficàcia, transparència i eficiència en el desenvolupament de les polítiques públiques. Podran beneficiar-se de les accions del consorci els 815.628 habitants del Vallès Occidental.

Per al seu bon funcionament serà bàsic el treball en xarxa de tots els agents implicats, que treballaran conjuntament amb un objectiu ben clar: dinamitzar l’economia de la comarca i fomentar les polítiques d’ocupació. I tot això des d’una perspectiva territorial que incidirà directament al territori i en tots i cadascun dels municipis del Vallès Occidental. El Consorci ha estat promogut des del Pacte per l’Ocupació del Vallès Occidental, conjuntament amb els Pactes Locals de Sabadell i Terrassa. Des de l’any 1997, aquest Pacte comarcal ha fomentat la cooperació entre les administracions i els agents econòmics i socials i s’ha convertit en un referent, fins i tot a Europa.

De fet, el Pacte per l’Ocupació ha desenvolupat accions pioneres com la promoció de la inserció de professionals, la promoció de polígons industrials, la formació i el treball per a col·lectius amb dificultats especials o el diàleg social. D’aquesta manera s’ha potenciat el teixit econòmic de la comarca i s’han potenciat les polítiques actives d’ocupació, una feina que ara serà encara més evident amb la creació del Consorci per l’Ocupació i la promoció econòmica del Vallès Occidental.

Línies d’actuació

El Consorci treballarà a partir de cinc grans línies que faran millorar la situació de la ciutadania i del teixit empresarial dels municipis i la comarca. D’una banda, es vol impulsar la corresponsabilitat público-privada per tal de promoure la creació de més i millor ocupació a la comarca.

També es vol fer front a l’ajust industrial i a la deslocalització d’empreses, mitjançant el suport a les PIMES i a la creació de noves empreses. En aquest sentit es volen desenvolupar línies d’acció per facilitar l’accés a la innovació, incrementar la competitivitat i afavorir la internacionalització de les petites i mitjanes empreses, i fins i tot establir xarxes de microempreses per potenciar la cultura de la cooperació empresarial.

Una altra de les línies d’actuació del Consorci serà la potenciació de la qualificació del capital humà. És a dir, fomentar l’aprenentatge i la formació professional i ocupacional per tal de formar els treballadors i treballadores.

Un altre punt on incidir des del Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica és la millora de la qualitat dels llocs de treball i la reducció de l’eventualitat.

La cinquena línia de treball promourà la inclusió social i la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’ocupació. Així, es volen establir mesures per facilitar la incorporació al mercat laboral de la població inactiva i dissenyar accions específiques per a la inserció laboral dels col·lectius desafavorits.

El procés de creació

El febrer de 2005, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), adscrit al Departament de Treball i Indústria, va aprovar les bases per a un nou model de gestió de polítiques actives d’ocupació basat en quatre principis bàsics:

• la descentralització de les polítiques actives d’ocupació;

• la concertació público-privada;

• la dimensió local i territorial de les polítiques en el marc d’una estratègia global per a Catalunya;

• la seguretat jurídica per a les persones i empreses usuàries.

El juny de 2005, el president delegat del Pacte per l’Ocupació del Vallès Occidental, en representació dels agents locals membres del Pacte, es va adreçar al director del SOC, Francesc Castellana, sol·licitant suport per constituir un Consorci en l’àmbit territorial de la Comarca del Vallès Occidental que aplegaria tots els municipis de la comarca, el seu Consell Comarcal i les entitats representants de treballadors i empresaris.

El 12 de desembre de 2005, el Consell d’Acaldes del Vallès Occidental va aprovar la proposta d’Estatuts per la creació del Consorci. Posteriorment, els Estatuts es van presentar al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El passat 16 de febrer de 2006 el Servei d’Ocupació de Catalunya va validar la constitució i aprovació dels Estatuts del futur Consorci per a l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental, Des d’aquesta data els diferents ajuntaments de la comarca i altres consorciats han anat aprovant els Estatuts del Consorci en els seus respectius òrgans de govern. Finalment, el Govern de la Generalitat ha aprovat aquest juliol la constitució del Consorci.

Prop de 62,68 milions € en programes d’ocupació entre 2004 i 2005 al Vallès Occidental

Entre els anys 2004 i 2005, les actuacions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en matèria d’ocupació al Vallès Occidental han suposat una inversió de 62.686.084,60 euros.

Durant els últims dos anys, un total de 63.732 persones s’han beneficiat de les 1.790 accions que el SOC ha posat en marxa a la comarca. Les accions han anat dirigides bàsicament a fomentar l’ocupació, impulsar la igualtat d’oportunitats i millorar la qualificació professional de les persones.

Dimecres, 26 de juliol de 2006