El Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia, ha signat dos convenis de cooperació amb Red Eléctrica Espanyola i els ajuntaments de Rubí i Begues per portar a terme el desplaçament de línies elèctriques que transcorren per ambdós municipis.
A més, el Departament ha signat dos convenis amb Fecsa Endesa i els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat i Montornès del Vallès per soterrar línies elèctriques que passen per aquestes localitats.
Els convenis de desplaçament de línies elèctriques els han signat el Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, l’alcaldessa de Begues, Joana Maria Badell, i el director general de transport de Red Eléctrica Espanyola, Carlos Jaime Collantes.
Els convenis de soterrament de línies elèctriques els han signat el Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Joan Antoni Vàzquez, l’alcalde de Montornès del Vallès, Daniel Cortés, i el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira.
El Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha dit que “ la signatura d’avui és un acte de responsabilitat per millorar la vida dels ciutadans i, al mateix temps, milllorem la qualitat del servei perquè s’ha de garantir el subministrament elèctric”.
En referència a les accions de desplaçament i soterrament de línies elèctriques, Valls ha afegit que “les administracions hem de donar valor a la qualitat de les infraestructures elèctriques d’aquest país, i hem de fer un esforç per donar-li més valor a l’energia perquè avui no se li dona prou valor a la xarxa elèctrica”.
El Departament de Treball i Indústria, mitjançant l’Institut Català d’Energia, aporta més de 6,1 milions d’euros en els materials i el muntatge; els Ajuntaments destinen més de 3,1 milions d’euros pel cost de l’obra civil; i Fecsa Endesa i Red Eléctrica Espanyola s’encarreguen del projecte i de la direcció de l’obra. En total, les administracions públiques aporten més de 9,2 milions d’euros per desplaçar i soterrar les línies elèctriques d’alta tensió.
Soterrament de línies elèctriques: Sant Feliu de Llobregat i Montornès del Vallès
El conveni signat pel Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia, amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Fecsa Endesa permetrà el soterrrament de les línies elèctriques de 66kv Sant Just – Sant Feliu i de 110 kv Mas Figueres – Hospitalet, al seu pas pel terme municipal de Sant Feliu de Llobregat.
El pressupost total del projecte de soterrament d’aquestes línies és de gairebé de 4 milions d’euros. L’aportació del Departament de Treball i Indústria és de 2.2 milions d’euros, i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat hi destina més de 1.7 milions.
El conveni signat amb l’Ajuntament de Montornès del Vallès permetrà el soterrament de la línia elèctrica de 110 kv Mogent – Granollers, en el tram entre el suport T – 28 i el suport T – 33, al seu pas pel terme municipal de Montornès del Vallès.
El pressupost total del projecte de soterrament d’aquesta línia és de gairebé 1.4 milions d’euros. L’aportació del Departament de Treball i Indústria és de gairebé 800 mil euros, mentre que l’Ajuntament de Montornès del Vallès hi destina prop de 600 mil euros.
Desplaçament de línies elèctriques: Rubí i Begues
El conveni signat pel Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia, amb l’Ajuntament de Rubí i Red Eléctrica Espanyola permetrà el desplaçament de la línia elèctrica de 220 kv Can Jardí Mas – Mas Figueres, en el tram que transcorre per l’avinguda de Can Fatjò, al seu pas pel terme municipal de Rubí.
El pressupost total per desplaçar aquesta línia és de més de 2,5 milions d’euros. L’aportació del Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia és de més de 2,1 milions d’euros, i l’Ajuntament de Rubí hi destina més de 420 mil euros.
El conveni signat amb l’Ajuntament de Begues permetrà el desplaçament de la línia elèctrica de 220kv Constantí – Viladecans, al seu pas pel terme municipal de Begues.
El pressupost total per desplaçar aquesta línia és de més d’ 1.3 milions d’euros. L’aportació del Departament de Treball i Indústria és superior a 1 milió d’euros, mentre que l’Ajuntament de Begues hi destina més de 360.000 euros.
Soterrar i desplaçar línies elèctriques: compliment del Pla de l’Energia
Amb la signatura d’aquests convenis, el Departament de Treball i Indústria implementa una de les accions recollides en el Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, aprovat a l’octubre de l’any passat, que assenyala la conveniència de desplaçar o soterrar, de forma progressiva, els trams de línies elèctriques d’alta tensió que passen per zones urbanes.
Tanmateix, el Departament porta a la pràctica una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya a l’octubre de 2002 que instava al Govern de la Generalitat a impulsar un procés de negociació entre les empreses de transport i distribució d’electricitat, l’Administració local, la de la Generalitat i la de l’Estat per al soterrament i/o desplaçament de determinats trams de línies elèctriques, en el termini de deu anys, amb la finalitat d’arribar a un acord que, entre altres aspectes, tingués en compte el finançament de les obres i els terminis d’execució, i que donés prioritat als treballs en les zones urbanes.
Aquest any, el Departament de Treball i Indústria ha pressupostat 11 milions d’euros per impulsar l’execució d’actuacions de desplaçament o soterrament de línies elèctriques.
En aquest sentit, el Departament de Treball i Indústria ja va signar al passat 16 de febrer un conveni amb l’Ajuntament de San Cugat del Vallès, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, Fecsa Endesa i Red Eléctrica Española per reordenar les línies elèctriques que transcorren per les zones urbanes de Valldoreix, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès.
Divendres, 12 de maig de 2006