Construcció, comerç i hoteleria sumen més de la meitat de les conversions fetes l'any passat a Girona

Entre el juliol i el desembre d’enguany 15.605 treballadors i treballadores de les comarques gironines han passat de tenir un contracte temporal a un de fix, gràcies a l’impuls que ha suposat l’entrada en vigor el passat 1 de juliol de la reforma laboral, que es fixava com a objectiu combatre la temporalitat.

Cal dir, a més, que la reforma també ha tingut l’efecte d’estimular la contractació indefinida d’inici, que entre l’1 de juliol i el final d’any s’ha incrementat un 58% en relació al segon semestre de l’any anterior. Per la seva banda, les conversions han experimentat, per efecte de la reforma, un increment del 113,3% en el mateix període.

De fet, els mesos anteriors a l’entrada en vigor de la reforma laboral ja es va començar a notar a Girona un augment de les conversions de contractes i de la contractació indefinida d’inici.

Així, en el conjunt de 2006 s’han formalitzat a les comarques gironines 50.877 contractes indefinits, 26.775 dels quals van ser fruit de conversions de contractes anteriorment temporals, i la resta corresponen a persones que han obtingut una feina fixa només ocupar un nou lloc de treball. Aquestes xifres suposen un increment de la contractació indefinida del 102,13% - més del doble— respecte a l’any 2003 i del 55,16% respecte al 2005.

Els joves menors de 30 anys apleguen el 46,6% de les conversions

El col•lectiu de joves, que pateix amb particular intensitat la temporalitat, ha estat el principal beneficiari de les conversions de contractes a Girona. Així, 12.477 treballadors i treballadores gironins menors de 30 anys s’han beneficiat de la conversió del seu contracte temporal en un de fix, i suposen el 46,6% del total de conversions a la demarcació.  Pel que fa a la distribució per sexes, de les 26.775 conversions del 2006, 15.529 s’han fet a homes (58%) i 11.246 a dones (42%).

Els sectors de la construcció, el comerç i l’hoteleria van aplegar més de la meitat –el 52%- de les conversions de contractes temporals a indefinits.  Així, de les 26.775 conversions fetes a Girona l’any passat, 4.318 corresponen a la construcció, 5.297 al comerç i 4.229 a l’hoteleria. Destaca el fet que les conversions a la construcció es van incrementar un 86% en relació a les de l’any 2005.

Cal recordar que la reforma laboral aprovada al Reial Decret Llei 5 / 2006 ha comptat amb un Pla Extraordinari per estimular a les empreses a convertir contractes temporals en fixos. La principal mesura és la bonificació durant tres  anys en la quota empresarial a la Seguretat Social de 800 euros anuals (66,67 euros mensuals). També hi ha bonificacions per a la contractació indefinida d’inici de joves menors de 30 anys, persones de més de 45 anys, discapacitats i discapacitades, i dones aturades o que reuneixin altres supòsits.

D’altra banda, el passat mes de setembre el Departament va posar en marxa una campanya d’informació adreçada a més de 29.000 empreses catalanes amb una elevada temporalitat per informar-les dels supòsits sota els quals és lícit aplicar la contractació temporal, així com de les facilitats que posa la reforma laboral per a la conversió de contractes.

Fins ara, 62 empreses gironines han convertit un total de 373 contractes de temporal a fix. Aquestes dades són significatives sobretot si es té en compte que les empreses no tenen cap obligació de comunicar aquesta informació a l’Administració; es tracta d’un fet totalment voluntari.

Finalment, les actuacions de la Inspecció de Treball en matèria de control del frau en la contractació temporal van propiciar 2.009 conversions de contractes a Girona el 2006.