Es tracta de la davallada més important des de l’any 2000 i de la taxa d’atur més baixa des del juny de 2002

El nombre d’aturats es redueix de 4.735 persones durant el mes de juny a Catalunya

El director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha manifestat que la bona marxa de l’economia permet incorporar nous treballadors i treballadores al mercat laboral alhora que garanteix una reducció continuada de la taxa d’atur

El Director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana, ha explicat aquest matí que l’atur s’ha reduït de 4.735 persones durant el passat mes de juny, el que representa un 1,87% respecte al mes de maig. Les dades, segons que ha dit Castellana, han posat de manifest que “es tracta de la davallada de l’atur més important des de l’any 2000 i de la taxa més baixa d’aturats registrada des de juny de 2002”. El nombre absolut d’aturats a Catalunya és de 247.969 persones.

La variació internual de la taxa d’atur “resulta igualment positiva” perquè en els darrers 12 mesos, l’atur ha disminuït a Catalunya de 9.259 persones, el que representa un 3,60%. Una variació que suposa el primer descens interanual de la taxa d’atur des de l’any 2001.

Castellana ha destacat que la disminució de l’atur s’ha generalitzat a les quatre demarcacions catalanes, “especialment a les comarques de Barcelona” amb 2.112 aturats menys (-1,05%), respecte al mes anterior. En termes interanuals la reducció del nombre d’aturats ha estat força important a la demarcació de Barcelona amb 8.365 aturats menys que fa ara 12 mesos (-4,04%).

A la resta de demarcacions catalanes l’atur també s’ha reduït durant el mes de juny. A Girona tenen 1.659 aturats menys (-8,37%), a les comarques de Tarragona s’ha reduït de 738 persones (-3,31%) i a la demarcació de Lleida la reducció ha estat de 226 treballadors i treballadores (-2,35%). Per gènere, l’atur es redueix respecte al mes anterior, tant en el cas de les dones (-876) com dels homes (-3.859).

Per edats, l’atur disminueix entre tots els col·lectius de treballadors i treballadores, com és el cas dels joves (-1990) però especialment en el cas dels adults (-2.745). Per sectors, l’atur ha disminuït en els serveis (-3.892) i també en la construcció (-749) i en la indústria (-441).

El director del SOC, Francesc Castellana, ha destacat també el comportament de la contractació, especialment de la contractació indefinida “que ha augmentat durant els últims 12 mesos d’11.215 persones (+6,73%) i també de la contractació temporal que ha estat en el mateix període de 54.427 persones (+4,45%)”.

Castellana ha dit que “aconseguir més estabilitat és un repte que compartim amb els sindicats i amb les organitzacions empresarials”. És evident que estem satisfets, ha assegurat Castellana, “perquè estem per sota de la mitjana estatal (32% d’índex de temporalitat davant del 22% de Catalunya), però en som conscients que hem de continuar treballant per arribar a l’objectiu del 16%, que és la mitjana de la Unió Europea”.

El mes de juny ha estat el segon mes en què s’ha utilitzat el nou Sistema Informàtic dels Serveis Públics d’Ocupació (SISPE), que ha recollit com a aturats a col·lectius que fins ara no apareixien a les estadístiques.

Podeu consultar les dades de l’atur a la pàgina web del Departament de Treball i Indústria: www.gencat.net/treballiindustria (actualitat laboral).

Dilluns, 4 de juliol de 2005