El conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, i el ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, han signat avui al Palau de la Generalitat a Barcelona un conveni que permetrà tirar endavant 112 projectes, presentats per quinze empreses distribuïdores que operen a Catalunya, orientats a la millora de la qualitat del subministrament elèctric i a l’elaboració de plans de control de la tensió.

Més endavant el Departament de Treball i Indústria signarà convenis individuals amb les esmentades quinze distribuïdores, que seran les encarregades de fer efectives les inversions. Un cop certificada per la Direcció General d’Energia i Mines la finalització dels treballs, les companyies podran obtenir les subvencions acordades en cada cas.

En concret, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç aportarà 14,8 milions d’euros (un 20% del total), la Generalitat 7,4 milions (un 10%) i els 51,7 milions restants per assolir els 73,9 milions d’euros d’inversió total els aportaran les quinze companyies distribuïdores (un 70%).

La majoria dels projectes seleccionats no requereixen una inversió gaire elevada i consisteixen en actuacions orientades a, entre d’altres coses, incrementar el mallat de la xarxa elèctrica. Així, se suprimiran antenes (línies que moren a una població fent que només rebin l’energia des d’un punt) per evitar talls en cas d’avaria, en no comptar amb cap altra línia de substitució.

També es duran a terme projectes de reconfiguració de les xarxes de mitja tensió, s’incrementarà la capacitat i fiabilitat de la xarxa de mitja tensió en alguns punts i s’afegiran noves sortides en mitja tensió a partir de subestacions ja existents.

En altres casos s’incrementarà fins a 25kV (kilovolts) el voltatge d’algunes línies de mitja tensió que ara tenen una menor capacitat i seguretat, en tenir una tensió d’entre 3 i 6 kV. Altres projectes consisteixen a instal·lar cables trenats a línies que travessen zones boscoses. Aquests cables eviten les espurnes que poden originar incendis forestals.

Pel que fa als plans de control de la tensió, s’orienten a la reducció de pèrdues i a disminuir el nombre de microtalls. Aquestes actuacions permeten evitar oscil·lacions de tensió superiors al 7% autoritzat, donant així més estabilitat al sistema..

Aquestes actuacions s’afegeixen a la política del Departament de Treball i Indústria orientades a millorar la qualitat del subministrament elèctric a Catalunya, un element clau per millorar la competitivitat de les empreses. En aquest sentit, el passat mes de juny es va posar en marxa l’Observatori de la Qualitat del Subministrament Elèctric.

Aquest Observatori és una plataforma integrada per la Generalitat de Catalunya, les administracions locals, les empreses de distribució elèctrica, les associacions de consumidors i les organitzacions empresarials, pensada per analitzar els tres elements fonamentals de la qualitat del subministrament: la continuïtat del servei, la qualitat de la tensió amb què és realitza el subministrament i la qualitat de l’atenció al client.

Millora de la qualitat del subministrament en els darrers anys

La qualitat del subministrament elèctric a Catalunya ha millorat des de l’any 2001 de forma continuada a Catalunya. La qualitat del subministrament elèctric es mesura a partir del TIEPI (temps en hores d’interrupció de la potència instal·lada, és a dir, el temps equivalent en què s’hauria interromput tota la potència instal·lada a Catalunya). 

En els darrers cinc anys s’ha reduït en més d’un 66% les hores d’interrupció per talls imprevistos de la potència instal·lada a Catalunya, i les previsions indiquen que enguany s’aconseguirà per tercer any consecutiu situar el TIEPI per sota de les dues hores anuals.

Divendres, 1 de setembre de 2006