El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei de la nova regulació del Centre d’Innovació i Desenvolupament (CIDEM) per tal d’afrontar els nous reptes de la política industrial com són facilitar la innovació, la transferència i difusió de tecnologia, el desenvolupament empresarial i la internacionalització al teixit empresarial català.

La nova estructuració de l’organisme, adscrit al Departament de Treball i Indústria, respon a la necessitat de Catalunya de transitar d’una economia basada en la gestió dels recursos a un nou model basat en la creativitat i la gestió del coneixement; establir mecanismes de coordinació amb les polítiques industrials de la Unió Europea, el govern espanyol i les administracions locals; i fomentar la participació de les empreses, els agents socials i les universitats per tal d’implicar els diferents agents en una dinàmica de cooperació institucional i empresarial per aconseguir situar l’economia catalana entre les més dinàmiques i innovadores de la Unió Europea.

Precisament, la capacitat d’innovació i la presència d’empreses innovadores constitueixen factors claus per a millorar la productivitat i, en conseqüència, assolir elevats ritmes de creixement econòmic. Així la Generalitat, amb aquesta nova llei, busca afavorir el desenvolupament empresarial, impulsar la localització de les empreses (creació i atracció de noves iniciatives), fomentar l’atracció d’aquelles activitats que complementin el teixit empresarial de Catalunya, especialment les PIMES, i fomentar l’articulació i consolidació del sistema català d’innovació, que comprèn a tots els agents privats i institucionals que generen, transfereixen i apliquen nous coneixements en el procés d’innovació empresarial.

La llei, que ha aprovat el Parlament de Catalunya, redissenya el CIDEM i, transforma la seva estructura orgànica, redissenya els òrgans de govern, introdueix un Consell de Govern, un Consell Assessor i crea formalment l’Agència Catalana d’Inversions (ACI).

L’Agencia Catalana d’Inversions (ACI), que funciona des de fa mesos, s’integra plenament en l’estructura del CIDEM per promoure la implantació a Catalunya de noves activitats empresarials estratègiques i donar suport a les polítiques del Govern en matèria de localització exterior de les empreses catalanes, en el marc de la col·laboració interdepartamental necessària. L’ACI va aconseguir durant 2004 la captació de 12 importants projectes empresarials de l’estranger, que han aportat una inversió conjunta de 42 milions d’euros i han permès la creació de 800 llocs de treball. L’ACI també prioritza aquelles inversions empresarials que tinguin capacitat continuada d’innovació, tecnologia, complementarietat amb el teixit empresarial existent, capacitat exportadora, capacitat d’arrossegament d’altres inversions en el seu entorn, així com ocupació estable i de qualitat. Una altra de les novetats és la captació d’inversions d’empreses de la resta de l’Estat a través de la creació d’una nova línia de treball en col·laboració amb el govern central endegada a principis d’aquest any 2005. L’Agència treballa actualment en 70 projectes d’inversió a Catalunya.

El Consell de Govern es converteix en l’òrgan de coordinació amb els agents empresarials i sindicals, que té per objectiu establir la seva participació i una estreta i efectiva dinàmica de treball amb el CIDEM per al disseny, seguiment i avaluació de la política industrial a Catalunya. En aquest sentit, d’acord amb la petició formulada pels mateixos agents socials i tal i com recull l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, el Consell de Govern incorpora entre els seus membres 5 experts –dos en representació de les organitzacions empresarials, dos representants dels sindicats, i un membre del Consell General de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, i Navegació de Catalunya–.

El Consell Assessorés l’òrgan d’orientació i consulta del CIDEM en el qual són representats els agents públics, socials i privats amb interessos relacionats amb la finalitat del CIDEM.

La llei també introdueix una altra novetat, relativa a l’obligació dels departaments de la Generalitat, altres Administracions, entitats i organitzacions que tinguin més d’un representant en algun dels òrgans del CIDEM; hauran de respectar el criteri de paritat entre els homes i les dones, en la proposta que efectuïn per al nomenament dels seus representants.

El CIDEM, va ser creat l’any 1985 com a Centre d’Informació i Desenvolupament Empresarial. L’any 2000 va canviar el seu nom pel de Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial. Tot i canviar el seu nom, va mantenir la seva finalitat i funcions de la Llei original que avui es manifesten com a clarament insuficients. D’aquí la necessitat de redissenyar-lo.

Dijous, 10 de novembre de 2005