El secretari d’Indústria i director del Cidem, Joan Josep Berbel, i la directora del serveis territorials de Treball i Indústria, Pilar Nadal, han presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de les actuacions de la Secretaria d’Indústria i del Cidem els anys 2004 i 2005.

El Departament de Treball i Indústria, a través de la Secretaria d’Indústria i el Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (Cidem), ha destinat un total de 2,6 milions d’euros a 168 projectes de les comarques de Lleida els anys 2004 i 2005. En concret, durant el 2004 es van destinar 1,1 milions d’euros a 119 projectes mentre que en el 2005 es van destinar 1,5 milions d’euros a 49 projectes. L’objectiu d’aquestes actuacions de la Secretaria i del Cidem és millorar la competitivitat i la productivitat de les empreses de les Terres de Ponent.

Entre els principals projectes que s’han desenvolupat es troben els ajuts a la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (R+D+i). Durant l’any 2005 es van aprovar 27 projectes, que van significar ajuts per valor d’1,1 milions d’euros. Pel que fa al 2004, es van aprovar 25 projectes que van significar ajuts per valor de 745.593,25 euros. A dia d’avui s’han presentat 83 projectes a les línies d’ajuts d’R+D+i de la Secretaria d’Indústria i del Cidem per a l’any 2006.

El secretari d’Indústria, Joan Josep Berbel, ha avançat que “les subvencions en R+D+i d’aquest any s’incrementaran per sobre del 10% a les comarques de Lleida respecte al 2005”. Les línies de la Secretaria d’Indústria tenen com a destinatari a l’empresa que realitza directament treballs de Recerca o Desenvolupament Tecnològic, i les línies del CIDEM és canalitzen a través d’organismes intermedis o bé donen suport a la subcontractació tecnològica a través de centres de recerca de les universitats catalanes, els centres del CSIC, l’IRTA o els centres tecnològics de Catalunya.

També destaca la inversió de 263.000 euros en incentius per a la creació d’ocupació lligada a projectes de nova inversió empresarials considerats estratègics per a l’economia catalana, entenent com a estratègics aquells projectes que comportin noves activitats empresarials econòmica i tecnològicament sòlides i que generin riquesa i una ocupació estable i de qualitat. Aquests darrers projectes han de complir necessàriament els dos requisits següents: l'empresa sol·licitant ha de contribuir en almenys un 25% al finançament del projecte i la creació neta d'ocupació lligada al projecte d'inversió inicial s'ha de mantenir durant un període mínim de tres anys. Aquesta iniciativa es va posar en marxa per primer cop l’any passat.

Actuacions dels primers mesos del 2006

La Secretaria d’Indústria, a través de l’Observatori de Prospectiva Industrial, treballa amb la voluntat de potenciar els Sistemes Productius Locals (SPL) —concentracions geogràfiques de companyies interconnectades que disposen al seu voltant de proveïdors especialitzats, empreses de serveis i institucions associades—.

En el cas de les comarques de Lleida s’està treballant en el SPL de Maquinària Agrícola i en el dels Materials de Construcció. En el cas darrer cas, es va presentar el passat mes de febrer el Centre de Difusió Tecnològica de la Fundació Institut Tecnològic de Lleida (ITL), dedicat a la investigació i millora dels materials de la construcció. Aquest centre està ubicat al Turó de Gardeny de Lleida, on s’ha de construir el futur Parc Científic de la ciutat.

Segons el mapa dels Sistemes Productius Locals, a Catalunya hi ha 42 sistemes productius locals de caire industrial i oberts a la competència internacional, en els quals hi ha 9.000 establiments industrials que donen feina a prop de 235.000 persones i generen un volum de negoci superior als 45.000 milions d’euros. Aquestes xifres representen un 26% dels establiments, un 36% de l’ocupació i un 39% del volum de negoci de la indústria catalana.

Un dels reptes per aquest any és la creació d’un Centre Tecnològic Agro-alimentari Lleida, amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de la ciutat, l’Institut per a la Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i la Universitat de Lleida. D’altra banda, aquest any s’ha fet la transició dels antics Punts d’Informació Cidem cap al nou plantejament de Punts d’Innovació Cidem. Actualment Lleida disposa de 4 punts que són els següents: Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Tàrrega, Consorci de Promoció Econòmica de Lleida i Patronat de Promoció Econòmica de les Terres de Lleida- Diputació de Lleida .

Els Punts d’Innovació Cidem apropen a les petites i mitjanes empreses (pimes) informació clau per a l’activitat empresarial, a través d’organismes intermedis que tinguin per objectiu donar suport a les empreses i/o nous emprenedors i que dissenyin i executin polítiques de promoció de la innovació.

Dimecres, 26 de juliol de 2006