Entre el juliol i el novembre d’enguany 12.725 treballadors i treballadores de les comarques gironines han passat de tenir un contracte temporal a un de fix, gràcies a l’impuls que ha suposat l’entrada en vigor el passat 1 de juliol de la reforma laboral, que es fixava com a objectiu combatre la temporalitat.

El director general de Relacions Laborals, Salvador Álvarez, ha destacat que la reforma també ha tingut l’efecte d’estimular la contractació indefinida d’inici, que entre l’1 de juliol i el 30 de novembre d’enguany s’ha incrementat un 59,75% en relació al mateix període de l’any anterior. Per la seva banda, les conversions han experimentat, per efecte de la reforma, un increment del 100,42% en el mateix període.

Álvarez ha destacat que“Catalunya és la única comunitat autònoma que ha superat les 100.000 conversions de contractes” en els primers cinc mesos de reforma laboral.

De fet, els mesos anteriors a l’entrada en vigor de la reforma laboral ja es va començar a notar a Girona un augment de les conversions de contractes i de la contractació indefinida d’inici.

Així, entre els mesos de gener i novembre d’enguany s’han formalitzat a les comarques gironines 46.424 contractes indefinits, 23.895 dels quals van ser fruit de conversions de contractes anteriorment temporals, i la resta corresponen a persones que han obtingut una feina fixa només ocupar un nou lloc de treball. Aquestes xifres suposen un increment de la contractació indefinida del 97,91%—prop del doble— respecte al període gener-novembre de l’any 2003 i del 51% respecte als onze primers mesos de 2005.

Cal recordar que la reforma laboral aprovada al Reial Decret Llei 5 / 2006 compta amb un Pla Extraordinari per estimular a les empreses a convertir contractes temporals en fixos. La principal mesura és la bonificació durant tres anys en la quota empresarial a la Seguretat Social de 800 euros anuals (66,67 euros mensuals). També hi ha bonificacions per a la contractació indefinida d’inici de joves menors de 30 anys, persones de més de 45 anys, discapacitats i discapacitades, i dones aturades o que reuneixin altres supòsits.

El passat mes de setembre el Departament va posar en marxa una campanya d’informació adreçada a més de 29.000 empreses catalanes amb una elevada temporalitat per informar-les dels supòsits sota els quals és lícit aplicar la contractació temporal, així com de les facilitats que posa la reforma laboral per a la conversió de contractes.

Malgrat que aquesta campanya era només informativa, 317 empreses de tot Catalunya han comunicat al Departament que ja han convertit de temporal a fix els contractes de 2.008 treballadors i treballadores.

Finalment, les actuacions de la Inspecció de Treball en matèria de control del frau en la contractació temporal s’han intensificat enguany, amb un increment de les actuacions, les infraccions detectades, les multes imposades i el que és més significatiu, els contractes indegudament temporals convertits a indefinits. De fet, els 1.896 contractes temporals convertits a fixos a Girona de resultes de l’actuació de la Inspecció de gener a octubre doblen els convertits en el mateix període de 2005.

Divendres, 29 de desembre de 2006