El Departament de Treball i Indústria, en relació amb la vaga convocada pel Sindicat de Metges de Catalunya a partir de les 8 hores del dia 3 de maig fins a les 8 hores del dia 5 de maig de 2006, que afecta el personal facultatiu del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT), ha dictat els serveis mínims que garanteixen el servei essencial d’assistència sanitària que es presta a la població. En concret, la convocatòria de vaga s’entendrà condicionada al manteniment dels serveis mínims següents:
1.- El normal funcionament del servei d’urgències, tant l’atenció de malalts externs com l’atenció dels malalts ingressats a les unitats d’observació d’urgències, a criteri del metge encarregat del malalt.
2.- El normal funcionament de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d’hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.
3.- S’han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, a criteri del facultatiu que atengui el malalt.
4.- S’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica, escoltat el cap de servei, tant pel que fa referència al preoperatori com al postoperatori.
5.- Mentre estigui ingressat, tot malalt haurà de ser respectat en el seu dret a ser atès, des del punt de vista assistencial sanitari.
6.- En els centres d’assistència primària i extrahospitalària, es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre. Aquest servei es prestarà amb un quart de la plantilla durant la primera jornada de la vaga i amb un terç de la plantilla el següent dia, tot i que quan es garanteixi amb un dispositiu assistencial unipersonal s’haurà de considerar aquesta situació com a mínim i es prestarà amb l’assistència normal pròpia dels serveis especials i ordinaris d’urgència i altres dispositius d’atenció continuada.
7.- El personal facultatiu que presta servei en el transport sanitari per atendre totes les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment, per tractaments oncològics, de diàlisi i d’oxigenoteràpia. Igualment, s’haurà de garantir el servei per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu.
8.- Els serveis farmacèutics es mantindran amb el personal facultatiu adient que presti serveis en els torns de guàrdia i nit que estiguin establerts.
9.- S’haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d’urgències i els sistemes d’emergències mèdiques, en atenció a les especials característiques de l’assistència prestada.
10.- La resta de serveis que no preveuen els apartats anteriors funcionaran amb el mateix règim que en un dia festiu, exceptuant aquells centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, en què passarà a ser del 50%. En situació de nombre imparell de personal de servei, s’arrodonirà sempre per excés.
Dimarts, 2 de maig de 2006