Avui dimarts les deu primeres dones que han superat el curs específic de formació per a conductores d’autobús organitzat pel Departament de Treball i Indústria en col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han començat a prestar servei pels carrers de la capital catalana.

Les deu conductores d’autobús que avui comencen a treballar al volant d’un autobús de TMB estan contractades per la companyia des del passat 1 de setembre, i aquests dies han estat circulant per la ciutat, tot i que sense agafar passatge, per conèixer les línies per les quals hauran de donar servei a partir d’ara.

De la resta de dones, una ja té el permís D –el que habilita per conduir autobusos– però no ha finalitzat tot el procés de formació amb motiu de la seva recent maternitat i ho farà tan aviat com sigui possible. Les altres 19, que estan pendents d’aconseguir el carnet D a la Prefectura Provincial de Trànsit de Barcelona, aniran ingressant a la plantilla de TMB a mesura que completin tot el procés.

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha destinat a aquest programa 66.000 euros, tant per cobrir el cost de la formació rebuda per les 30 participants en alguns dels centres de la Federació d’Autoescoles de Catalunya de cara a obtenir el permís D, com per subvencionar la formació corporativa que ofereix TMB a les alumnes.

Aquesta segona fase de la formació consta de 195 hores que es desenvolupen en una part teòrica i una altra de pràctica, de 80 hores, que les dones no poden seguir fins que no tinguin el permís D.

L’objectiu de la formació corporativa de TMB és explicar a les futures conductores com es du a terme la circulació ecològica (com es circula per vies urbanes amb un autobús controlant el consum i les emissions), la manera de fer certes maniobres i el coneixement de les línies. També se’ls explica la política d’atenció al client, el sistema tarifari integrat, com validar els bitllets o cobrar-los als usuaris, així com el funcionament del sistema de comunicacions i de seguretat de la flota de TMB.

Aquesta iniciativa respon a l’interès del Departament de Treball i Indústria de facilitar la integració de dones aturades en sectors on la presència femenina ha estat fins ara molt baixa, com és el dels xofers d’autobús. D’altra banda, l’objectiu de TMB és incrementar la presència de dones conductores d’autobusos urbans a la seva plantilla i en general equilibrar el nombre d’empleats de tots dos gèneres, com a expressió de la política de responsabilitat social corporativa.

Abans de l’estiu TMB comptava a la seva plantilla de conductors amb 76 dones, un 2,9% del total de xofers de l’empresa, que supera els 2.700. Després de les incorporacions de l’estiu i les deu corresponents al programa de formació la xifra puja ara a 93, un 3,3% del col·lectiu.

Cal dir que totes les alumnes que ja han obtingut el permís D l’han aconseguit a la primera, fet que demostra que si fins avui la dona te una presència molt escassa en el sector dels conductors d’autobús no és pas per falta d’aptituds.

Bona acollida de la iniciativa

Arran de l’acord del mes de març passat entre el Departament de Treball i Indústria i TMB per fer aquest curs, des del SOC es van seleccionar a prop de 300 dones en atur de Barcelona i la seva àrea metropolitana per participar en un procés per triar les 30 persones que podrien prendre part en aquesta iniciativa.

La resposta va ser enormement positiva, ja que unes 280 dones es van mostrar interessades a seguir el curs. Responsables de TMB van fer entre aquestes dones un procés de preselecció d’on van sortir les 30 alumnes que finalment s’han beneficiat d’aquesta formació totalment gratuïta.

Aquesta actuació s’emmarca en la politica del Departament d’impulsar l’ocupació mitjançant accions de formació de persones aturades en empreses que es comprometen a contractar com a mínim un 60% dels alumnes aprovats. D’aquesta manera, a més, les empreses s’asseguren que els treballadors reben una formació a mida per desenvolupar la seva futura feina.

4 milions d’euros per a accions de formació amb compromís de contractació

Per aquest any 2006 el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) te reservada una partida de 4 milions d’euros destinada a dur a terme cursos de formació amb compromís de contractació per part de les empreses.

Tot i que no totes aquestes accions van reservades exclusivament a dones, el Departament aprofita en alguns casos aquests cursos per fomentar la integració de la dona en sectors d’activitat on ara està subrepresentada. En aquesta línia fa uns mesos va acabar un programa similar al desenvolupat amb TMB, orientat en aquell cas a formar 15 dones com a operadores de grua torre per treballar a la construcció. En altres casos es reserva una part de les places del curs per a dones.

Tot i que la partida pressupostària esmentada correspon a 2006, les accions de formació que s’aprovin tenen de termini per a concloure fins el 30 de juny de 2007. Durant el primer semestre de 2006 s’han aprovat set projectes de formació amb compromís de contractació, dels quals es podran beneficiar un total de 345 alumnes.

Finalment, cal recordar que un dels principals objectius del Pla d’Ocupació de Catalunya 2007-2013 aprovat la setmana passada pel Govern és augmentar l’ocupació de les dones i la seva situació laboral.

Dimarts, 12 de setembre de 2006