El Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha aportat 131 mil euros per posar en marxa 1.800 cursos gratuïts de conducció eficient adreçats als professionals del sector del taxi, amb la col.laboració de l’Institut Metropolità del Taxi.

Els cursos, impartits per professionals del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), facilitaran l’aprenentatge de tècniques innovadores per modificar hàbits de conducció que incideixen directament en el consum.

Els professionals del sector del taxi es podran estalviar fins a 700 euros l’any amb una conducció eficient, ja que aprendran tècniques que li permetran reduir el consum de combustible fins un 20% sense reduir la velocitat mitjana.

A més, l’aplicació de les mesures dels cursos ajudarà als taxistes a baixar el cost de manteniment del vehicle (frens, embragatge, caixa de canvis i motor); incrementar la comoditat del conductor, disminuint l’estrès; reduir el risc d’accidents entre un 10% i un 25%; i reduir les emissions de CO2 i la contaminació acústica.

Si la totalitat dels professionals del taxi de l’Area Metropolitana de Barcelona, uns 10.500 aproximadament, portessin a la pràctica les mesures del curs de conducció eficient, es podria aconseguir una reducció de fins a 18 mil tones de CO2 a l’atmosfera.

Els professionals del sector del taxi que estiguin interessats en rebre els cursos gratuïts, que comencen avui i finalitzaran al mes de juny, hauran d’enviar la seva sol.licitud per correu o fax a l’Institut Metropolità del Taxi.

Els cursos, de quatre hores de duració, són impartits per monitors del RACC, i es divideixen en una classe teòrica, una demostració pràctica de conducció eficient per part de l’instructor del RACC i una pràctica final de conducció eficient feta pel professional del taxi.

Les millors propostes per practicar una conducció econòmica

• Circulant amb una marxa engranada, sense accelerar i per sobre de les 1.500 rpm, o a 20 Km/hora, el consum és nul (cotxes fabricats a partir de 1993).

• Quan acceleris i desacceleris, canvia les marxes a les 2000-2500 rpm si el motor és de benzina i a les 1500-2000 rpm si el motor és dièsel.

• A 120 Km/hora els vehicles consumeixen un 44% més que a 100 Km/hora; (es passa de 8 litres/100 Km/hora a 11,5 litres/100 Km).

L’ús eficient i racional del cotxe estalvia combustible

• Si fas un bon manteniment del cotxe, el consum pot disminuir un 12%.

• Utilitza la ventilació forçada i procura circular amb les finestres tancades. La resistència aerodinàmica augmenta el consum en un 5%.

• Manté la pressió correcte dels pneumàtics. Una pressió de 0,3 bars inferior a la recomanada consumeix un 5% més de combustible.

• Atura el motor del cotxe quan realitzis estacionaments superiors als 2 minuts. A ralentí, el consum del motor pot arribar als 0,7 litres/hora

L’estalvi i l’eficiència energètica: prioritat del Pla de l’Energia 2006-2015

La realització dels cursos de conducció eficient per als professionals del sector del taxi és una de les mesures recollides en el Pla d’Acció 2006-2010. Aquest Pla descriu les iniciatives que el Govern posa en marxa en consonància amb el Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015 on l’estalvi i l’eficiència energètica és una de les seves prioritats.

L’objectiu del Pla és moderar l’increment del consum d’energia i, fins i tot, arribar a reduir-lo al final del període d’aplicació i induir a un canvi d’actituds i hàbits.

El consum d’energia final a Catalunya l’any 2003 va ser de 15.237 kTEP ( mil tones equivalent de petroli), el que equival a gairebé 19.000 milions de litres de gasolina.

El transport és el principal consumidor d’energia final de Catalunya amb un 37’7%. Els carburants són la principal energia consumida; al gasoil li correspon el 61% i a la benzina, el 24%.

Dimecres, 1 de març de 2006