El proper mes de novembre començarà una segona edició del curs “jo, directiva” que organitza el Departament de Treball i Indústria, per respondre a la forta demanda que ha assolit la primera edició d’aquest curs de formació per a dones pre-directives. Avui dimarts el conseller Jordi Valls ha obert la primera sessió d’aquest curs pioner a l’estat al que assisteixen 30 dones seleccionades entre les més de dues-centes que van demanar participar.

El conseller ha subratllat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és ajudar a aquestes dones amb alta qualificació a fer efectiu el seu elevat potencial laboral i arribar a càrrecs directius, ja que actualment “tan sols un de cada tres llocs de treball directius són ocupats per dones, el 34,5%, mentre que les dones són majoria en els llocs de treball tècnics, un 52% del total de tècnics i professionals científics i intel·lectuals”.

6,3% de dones directives

A Catalunya i Espanya, la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és molt inferior a la dels homes. Concretament, a Catalunya i segons les dades de l’Enquesta de Població Activa 2004, la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és del 6,3%, mentre que en el cas dels homes, el percentatge augmenta fins al 9,1%.

La gran majoria d’aquestes directives, gairebé dues terceres parts, es concentra en dos sectors: comerç i hosteleria. De la seva banda, els sectors de la construcció i de producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua només el 10% de les persones directives són dones.

Actualment a Catalunya hi ha 100.000 directives i 375.000 tècniques que han de contribuir a consolidar la millora del capital humà a les empreses catalanes i “jo, directiva” es proposa ajudar a fomentar la igualtat d’oportunitats i la no discriminació labora a les empreses pel que fa a l’accés als càrrecs de major responsabilitat.

Valls ha recordat que tot i que la presència de les dones és minoritària als càrrecs més elevats, els darrers tres anys s’han produït avenços en matèria d’ocupació femenina. De 2003 a l’actualitat la taxa d’ocupació femenina ha augmentat de 3,5 punts, fins a situar-se en el 61,4%, mentre que en xifres absolutes ha pujat de 195.000 dones ocupades i la taxa d’atur femenina ha baixat de quatre punts, fins situar-se en el 8,3%.

Aquest curs suposa, a més d’una formació adaptada a les necessitats de les alumnes, una oportunitat de potenciar “aquells aspectes que es valoren en els càrrecs de responsabilitat”, com la capacitat de motivació i de lideratge, ha destacat el conseller.

Les classes les imparteix professorat de l’escola de negocis d’Esade

L’activitat central del programa és el seminari “jo, directiva”, un curs dirigit a dones professionals amb càrrecs pre-directius amb continguts de negoci adaptats a la situació específica de les dones. El curs l’impartirà professorat de l’escola de negocis d’Esade i consta de 8 sessions de 8 hores cadascuna.

El cost del curs és de 2.000 euros i el Departament de Treball i Indústria assumeix el 90% del cost del seminari i l’altre 10% restant les dones, per tal d’implicar-les més en la iniciativa formativa.

Estratègia i lideratge; direcció financera; direcció de Màrqueting; direcció d’operacions; i direcció de Recursos Humans, són les principals àrees temàtiques que s’impartiran durant el curs.

Dimarts, 17 d’octubre de 2006