El Departament de Treball i Indústria i l’Oficina de la Generalitat a París estableixen instruments de col·laboració per fomentar la inversió francesa a Catalunya

Aquestes mesures permetran impulsar projectes conjunts de recerca, desenvolupament i innovació empresarial

El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, i la Directora de l’Oficina de la Generalitat “Maison de la Catalogne” a París, Montserrat Casals, han establert avui divendres a la capital francesa un conjunt de mesures per desenvolupar mecanismes pel foment de la inversió francesa a Catalunya. L’objectiu és implementar actuacions que facilitin la interacció entre empresaris catalans i francesos interessats en desenvolupar projectes conjunts de recerca, desenvolupament, i innovació empresarial.

El Departament de Treball i Indústria facilitarà a l’Oficina de la Generalitat a Paris tota la informació de l’entorn econòmic, sectorial així com de l’evolució dels factors de competitivitat per atraure potencials projectes d’inversió a Catalunya. Mentre, l’Oficina de la Generalitat facilitarà la interlocució entre el Departament de Treball i Indústria i les administracions públiques i les organitzacions empresarials franceses per desenvolupar noves activitats productives a Catalunya.

El Conseller Rañé ha explicat que un dels objectius del Departament de Treball i Indústria és treure el màxim rendiment a les oficines que el Govern català té a l’estranger. Així, aquesta col·laboració amb la “Maison de la Catalogne” permetrà potenciar les relacions entre les empreses catalanes que es troben a França, i les franceses situades a Catalunya. Rañé ha destacat que “el 55% de les 729 empreses franceses que hi ha a Espanya estan ubicades, precisament a Catalunya”, mentre que de les 133 empreses catalanes amb presència a França, el 50% es troben a l’àrea de Paris. França és ara com ara el tercer país en fluxes d’inversió a Catalunya. Es tracta també, segons que ha dit Rañé “d’un instrument pràctic” per resoldre els problemes que puguin tenir les empreses catalanes que es vulguin instal·lar a França.

Per la seva banda, la Directora de l’Oficina de la Generalitat “Maison de la Catalogne” a Paris, Montserrat Casals, ha destacat que “és la primera vegada” que un departament de la Generalitat estableix una col·laboració concreta amb aquesta oficina, “un exemple” per a la resta de departaments per tal de reforçar al màxim la presència de la Generalitat de Catalunya a França.

Aquesta col·laboració és conseqüència de l’interès del Govern en potenciar tots els mecanismes que recull l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia, per tal de reforçar la competitivitat de la nostra economia, orientant-la cap a un model de major productivitat, més intensiu en coneixement, amb una ocupació de qualitat, un més alt nivell de formació i amb una major capacitat d’adaptació al nou context internacional”. Un Acord Estratègic que la Generalitat va signar juntament amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives el passat 17 de febrer.

En aquest sentit, el Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, que va participar ahir dijous a la Tercera conferència Mundial de la Inversió que s’ha celebrat a La Baule, ha destacat l’atractiu de Catalunya per a les inversions i l’aposta del Govern de la Generalitat pel desenvolupament de l’euroregió Pirineus-Mediterrani. Aquesta ha estat la primera participació d’un representant del Govern català en aquest Fòrum, convocat per l’Organització Mundial d’Agències d’Atracció d’Inversions, que reuneix executius de les principals multinacionals i representants dels governs de les regions europees que són susceptibles d’acollir inversions.

Rañé ha explicat el paper de l’Agència Catalana d’Inversions (ACI) per aconseguir noves inversions estrangeres a Catalunya i ha recordat que el Departament de Treball i Indústria dedicarà 46 milions d’euros fins a 2007 per a la creació de centres tecnològics en sectors tant importants com l’aerospacial, l’automoció, les tecnologies de la informació, l’agroalimentari, el químic, i el farmacèutic.

El Conseller Rañé ha aprofitat aquesta trobada per visitar l’Airbus Factory de Saint Nazaire i mantenir contactes al més alt nivell amb delegacions de països de la Unió Europea que han participat en la Conferència.

Divendres, 1 de juliol de 2005