El Departament de Treball destina més de 10 milions d’euros per fomentar la creació i el creixement de les empreses cooperatives i les societats laborals. Del total d’aquesta quantitat, 7 milions d’euros es destinen a una nova ordre d’ajuts per al foment de l’economia cooperativa. Els 3 milions restants es reparteixen entre una nova línia d’avals amb el suport d’Avalis (750.000 euros) i el fons de garantia que el Departament té per donar suport a les operacions de crèdit de les cooperatives (2,6 milions d’euros).
El Departament aposta pel desenvolupament de les cooperatives per l’aportació d’aquestes a la creació d’ocupació estable, per la capacitat del sector de donar resposta a les noves necessitats socials i pel grau d’innovació que aporta el model cooperatiu als mercats i sectors econòmics.
La principal línia que el Departament posa en marxa és el Pla de Foment de l’Economia Cooperativa, dotat amb 7 milions d’euros. L’objectiu principal d’aquest programa és impulsar la intercooperació i les aliances entre cooperatives, fomentar la creació d’empreses d’economia social, afavorir la incorporació de nous socis i incentivar l’elaboració de memòries de responsabilitat social empresarial (RSE.COOP).
Aquests ajuts es dirigeixen a les cooperatives inscrites al Registre de Cooperatives de Catalunya i Societats Laborals inscrites al Registre Administratiu de Societats Laborals de la Direcció General d’Economia Cooperativa, Social i d’Autoocupació. El termini de presentació de les sol·licituds acaba el 30 de setembre.
El pla dóna especial suport als projectes empresarials d’economia cooperativa que, en els seus inicis i davant les dificultats que suposa la creació d’una nova empresa d’aquestes característiques, necessiten suport durant els primers anys d’existència (0 a 3 anys).
El Pla de Foment de l’Economia Cooperativa s’estructura de la següent manera:
Ajuts per a la incorporació de socis o sòcies a cooperatives i societats laborals
Té per objectiu fomentar la incorporació de persones desocupades com a sòcies treballadores o de treball d’una cooperativa o societat laboral amb ajuts d’entre 5.500 i 10.000 euros.
Els nous socis han d’estar inclosos en algun dels següents col·lectius: menors de 25 anys sense ocupació fixa, majors de 45 anys, persones desocupades de llarga durada, desocupades discapacitades o en situació d’exclusió social, personal vinculat a l’empresa amb contracte temporal no superior a 24 mesos i amb una vigència de 6 mesos, dones que s’incorporin com a sòcies durant els 24 mesos posteriors al part, acolliment i adopció, i població desocupada a la qual s’hagi reconegut el pagament únic de la prestació d’atur i tinguin una prestació mínima de 360 dies o de 180 (si són menors de 25 anys).
Ajuts per a inversions
a) Ajuts per finançar inversions en elements productius d’immobilitzat material i les inversions finançades mitjançant leasing que suposin un desemborsament mínim de 6.000 euros. La quantitat màxima serà de 24.000 euros per societat o fins a 36.000 euros si la inversió es realitza en una zona de regressió demogràfica i/o declivi industrial. Seguint la línia de suport a les empreses de nova creació, l’ajut pot arribar fins a 50.000 euros per societat o fins a 60.000 euros si la inversió es realitza en una zona de regressió demogràfica i/o declivi industrial.
b) Ajuts de fins al 50% del capital destinat a inversions en immobilitzat material o immaterial per a iniciar o ampliar l’activitat, o per a la incorporació de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions.
Ajuts per assistència tècnica
En aquest punt trobem els ajuts per a estudis, auditories i assessorament empresarial que permeten finançar:
a) Estudis de viabilitat, organització i comercialització, processos de fusió, auditories, informes econòmics i estudis d’avaluació inicial de riscos fins al 50% del cost amb un màxim de 18.000 euros.
b) L’elaboració de la memòria de Responsabilitat Social Cooperativa fins al 50% del cost amb un màxim de 5.000 euros.
c) Així mateix, es subvencionen fins al 100% amb un cost màxim de 3.000 euros les despeses d’assessorament en gestió empresarial per a empreses de menys de tres anys d’antiguitat.
D’altra banda, les cooperatives de treball associat, societats laborals i entitats associatives de cooperatives i de societats laborals poden disposar d’ajuts de fins al 50% del cost amb un màxim de 20.000 euros per a la contractació d’un director o gerent.
Ajuts a la intercooperació
L’objectiu és incentivar les cooperatives i societats laborals perquè posin en marxa projectes de col·laboració empresarial. Així mateix, aquesta línia dóna suport a la creació de cooperatives de segon grau i grups cooperatius.
En aquest cas es subvenciona fins al 100% -amb un màxim de 36.000 euros– les despeses derivades de la constitució d’una cooperativa de segon grau o d’un grup cooperatiu durant els tres primers anys d’existència. En el cas de convenis o acords es subvenciona fins al 100%, amb un màxim de 36.000 euros les despeses ocasionades per la posada en marxa.
Ajuts a les activitats de formació, difusió i foment
En aquesta línia trobem ajuts per a la realització d’activitats de formació, difusió i foment de l’economia cooperativa que subvencionen el 100% del cost amb un màxim de 90.000 euros. Congressos, simpòsiums, jornades i seminaris relacionats amb l’economia cooperativa són algunes de les activitats subvencionables. En aquest cas, els beneficiaris poden ser les entitats representatives de l’economia social, les universitats i les entitats sense ànim de lucre.
Totes les línies d’ajuts atorgats pel Departament de Treball obliguen al compliment de la normativa en matèria de discapacitats i prevenció de riscos laborals, i promouen la igualtat de gènere.
Les empreses han de complir les regulacions relacionades amb la protecció dels sectors menys afavorits i amb la seguretat i salut laboral.
Igualment, les ordres estableixen com a condició la participació de dones en el projecte. Totes les empreses públiques o privades amb 50 o més persones en plantilla, que vulguin accedir a aquestes línies d’ajuts “hauran de donar ocupació almenys a un 2% de treballadors i treballadores amb disminució sobre el nombre total d’empleats/-des de l’entitat, o bé, aplicar mesures alternatives”, tal i com estableix la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids (LISMI).
Es limita la concessió d’aquestes línies d’ajuts per aquells empresaris que hagin comès delictes contra la seguretat dels treballadors/-es, o hagin estat sancionats per infraccions administratives molt greus en matèria de seguretat i salut en el treball.
Altres opcions de finançament
Línia d’avals amb Avalis
D’altra banda, el Departament de Treball conjuntament amb la Confederació de Cooperatives de Catalunya i amb el suport d’Avalis SGR han creat una nova línia d’avals per a cooperatives amb l’objectiu de facilitar l’accés a un finançament adequat a les característiques d’aquest tipus d’empreses. L’aportació del Departament per aquest 2007 és de 725.000 euros, als quals s’ha de sumar 125.000 euros que aporta la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i que permetran impulsar projectes per valor de més de 21 milions d’euros.
Fons de garantia del Departament de Treball amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF)
El Departament de Treball ha realitzat una aportació de 2,6 milions d’euros al fons de garantia que avala operacions de crèdit de les cooperatives. Amb aquesta aportació s’ha doblat la quantitat del fons: s’ha passat dels més de 2,9 milions d’euros que hi havia l’any passat als 5,5 milions d’euros que hi ha actualment i que permetrà promoure projectes per un valor de més de 33 milions d’euros.
Així mateix, el Departament ha treballat en altres projectes per potenciar la creació de cooperatives. En aquest sentit, i conjuntament amb la Confederació de Cooperatives i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, s’ha promogut la creació d’AraCoop. Aquesta cooperativa dóna suport a les persones emprenedores interessades en crear una cooperativa.
Durant l’any 2006 van ajudar a crear 22 cooperatives que suposen un total de 175 socis, dels quals 122 són socis no treballadors i 53 són socis treballadors. De les 22 cooperatives, 17 van ser de treball, 2 de serveis, 2 de consum i 1 agrària. Per demarcacions, es van constituir 14 cooperatives a Barcelona, 5 a Girona, 2 a tarragona i 1 a Lleida.
Més de 5.600 cooperatives i 1.888 societats laborals a Catalunya
Actualment, a Catalunya hi ha 5.666 cooperatives i 1.888 societats laborals que donen feina a 42.330 i 11.306 persones respectivament, segons dades del Ministeri de Treball i Afers Socials. Barcelona concentra el gruix de cooperatives, amb 3.871 a tota la província i que ocupen a 39.702 treballadors i treballadores. La resta es distribueixen geogràficament a Tarragona (738), Lleida (650) i Girona (407). D’altra banda, el perfil de la cooperativa catalana correspon a una microempresa, amb una plantilla mitjana de 7,1 llocs de treball.
Dimecres, 8 d’agost de 2007