El Departament de Salut ha posat en marxa un programa de formació a la gent gran en el bon ús dels medicaments.

La prova pilot la portaran a terme els farmacèutics de 16 poblacions de Catalunya, 12 de Tarragona i 4 de Lleida, que  impartiran les sessions amb format de taller interactiu i que es desenvoluparan en casals.

La fase pilot d’aquest programa es desenvolupa en col•laboració amb el Departament de Benestar i Família, l’Associació de Farmacèutics Rurals de Catalunya (AFRUC) i els Col•legis de Farmacèutics de Lleida i Tarragona.

Està previst fer una avaluació de la utilitat d’aquesta intervenció, i s’espera poder disposar de resultats abans de finalitzar l’any, per estendre-la a partir del 2007 a tota Catalunya, mitjançant la subscripció d’un conveni  de col•laboració entre Departament de Salut, el Departament de Benestar i Família , el Consell de Col•legis Farmacèutics i l’AFRUC.

Amb aquest programa es pretén augmentar el coneixement i les habilitats de les persones d’edat avançada sobre l’ús dels medicaments. S’espera així poder prevenir molts errors de medicació i millorar el compliment dels tractaments en aquestes persones.

A Catalunya la població major de 64 anys representa un 17,3% de la població total, amb més d’un milió de persones.

Una de les conseqüències directes d’aquest envelliment progressiu de la població és l’augment de la prevalença de malalties cròniques i d’incapacitats, que origina un augment de l’ús dels serveis sanitaris i del consum de medicaments.

Els medicaments constitueixen un dels principals recursos terapèutics en el procés assistencial, ja que moltes de les intervencions preventives, com també la major part de les curatives, inclouen la utilització de medicaments com a mecanisme intermedi per obtenir un objectiu de salut concret.

L’ús de medicaments en la gent gran, presenta unes particularitats que deriven dels canvis que es produeixen en el cos humà amb el pas dels anys. Les persones d’edat avançada sovint pateixen diverses malalties al mateix temps (pluripatologies), a més d'alteracions que són part del procés d'envelliment normal. De fet, prop del 80% pateix alguna malaltia crònica com diabetis, hipertensió, artrosi o insuficiència cardíaca.

A més, la pèrdua de memòria, les alteracions visuals o auditives, la soledat i la disminució de les capacitats intel•lectuals dificulten seguir adequadament règims complicats de tractament. L'incompliment pot arribar a ser molt gran, i hi ha estudis que suggereixen que més de la meitat dels pacients no prenen correctament la medicació, obliden dosis o s'equivoquen quan les prenen.

Annex: poblacions de la prova pilot

1.    Bot

2.    El Masroig

3.    Falset

4.    Gandesa

5.    Horta de Sant Joan

6.    La Sénia

7.    Miravet

8.    Móra d'Ebre

9.    Porrera

10.    Ulldecona

11.    Vilalba dels Arcs

12.    Vinebre

13.    Alguaire

14.    Maials

15.    La Portella

16.    Llardecans