En data d’avui, el Departament de Salut ha ordenat la retirada del mercat del lot 224 del producte elaborat Rodó de pollastre amb pernil i formatge elaborat per l’empresa Degust SL, ubicada a la localitat de Banyoles.

La retirada del mercat d’aquest producte s’ha dut a terme després que dues persones presentessin un quadre agut de metahemoglobinèmia presumptament associat al consum d’aquest producte.

Les dues persones afectades, un home i una dona de 32 i 27 anys, i residents a Cerdanyola del Vallès, van ingressar la matinada del dia 24 al 25 a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell després que presentessin els primers símptomes al poc d’haver consumit el rodó de pollastre farcit de pernil dolç i formatge.

Els pacients presentaven un quadre greu amb mareig, vòmits, debilitat, cianosi i inconsciència. La seva evolució ha estat favorable i avui divendres dia 26 ja han estat donats d’alta.

Tècnics del Departament han dut a terme una primera investigació en la que s’han efectuat anàlisis de diverses mostres del producte davant la sospita d’una possible contaminació per nitrats del producte consumit pels afectats. Les mostren han donat positiu presentant uns nivells de nitrats i nitrits elevats. Altres productes analitzats de la mateixa empresa han donat negatiu.

Davant els resultats, i per tal de determinar l’origen de la presència de nitrats i nitrits, s’està duent a terme una investigació acurada sobre els detalls de la intoxicació per tal de precisar en quin moment del procés d’elaboració de la distribució o del consum del producte ha tingut lloc la contaminació. A l’espera dels resultats, el Departament de Salut ha actuat preventivament retirant del mercat el lot de l’aliment implicat.

En total s’havien distribuït 74 unitats  del lot 224 amb caducitat a data 1 de setembre que han estat retirades del mercat de forma preventiva. El producte en qüestió és un elaborat de poc volum de distribució cosa que ha facilitat la ràpida actuació del Departament.

L’empresa Degust SL, elaboradora del producte, està col•laborant plenament amb els tècnics del Departament per concretar les possibles causes que han originat la contaminació. Es tracta d’una empresa correctament inscrita al Registre Sanitari d’Indústries i compta amb visites setmanals d’inspecció per part dels Serveis Territorials de Salut a Girona. Les darreres visites d’inspecció no havien detectat incidències de repercussió per a la salut pública i en aquests moments s’estan revisant tots els procediments de fabricació i treball que executa l’establiment per detectar si s’ha pogut produir de manera puntual alguna errada o negligència en la producció.

Davant la possibilitat que alguns ciutadans puguin encara conservar en el seu domicili algun dels productes elaborat corresponent al lot 224, amb data de caducitat 1 de setembre, el Departament de Salut adverteix que no s’han de consumir. Per a més informació es poden adreçar al telèfon de Sanitat Respon 902 111 444.