Els nens i nenes es podran vacunar als Centres de Salut a partir de dijous 11 de gener

El Departament ha destinat més de 130.000 euros a la compra extraordinària de vacuna triple vírica: xarampió, rubèola i parotiditis (XRP)

El Departament de Salut ha decidit vacunar de xarampió a 32.578 infants d’entre 9 i 15 mesos de la regió metropolitana de Barcelona després de detectar-se la reaparició de la malaltia, que estava pràcticament eliminada.

Davant la persistència d’aparició de casos, el Departament de Salut ha considerat adient ampliar les estratègies de vacunació en les zones afectades per tal de disminuir al màxim el risc de contagi dels nens menors de 15 mesos.

Per això, es distribuiran i posaran 32.578 vacunes triple vírica XRP a partir del dia 11 de gener als Centres de Salut de la zona metropolitana de Barcelona.

Per tal de poder fer front a aquesta vacunació, el Departament de Salut ha destinat 130.000 euros a la compra extraordinària de 20.000 dosis de vacunes XRP.

Els infants  vacunats entre els 9 i els 12 mesos hauran de tornar a rebre una dosi de vacuna als 15 mesos d’edat, que serà considerada com la primera dosi de la vacuna (XRP) ja que l’administrada abans dels 12 mesos no es considerarà vàlida a efectes de compliment del calendari degut a que la seva efectivitat no és tan alta com a partir d’aquesta edat.

Aproximadament hi ha 13.473 infants de 9 a 11 mesos a la Regió Sanitària de Barcelona.

A més, hi ha uns 19.105 infants de 12 a 15 mesos als que se’ls avançarà la primera dosi de vacuna XRP.

Per tal de portar a terme les vacunacions s’enviarà una carta als pares/mares per informar-los de la situació i explicar-los on poden portar els fills/es a vacunar. Cada Centre de Salut s’organitzarà internament per poder realitzar aquestes vacunacions de manera més adient.

La vacunació triple vírica  es va incloure en el calendari vacunal a Catalunya el 1981. Degut a les amplies cobertures de la vacunació triple vírica, la incidència de Xarampió ha baixat espectacularment a Catalunya des de 5.489 casos al 1986 a 6 el 2005. Les cobertures vacunals actuals son molt altes,  d’un 99,2% als 12-15 mesos i d’un 91,6% als 4 anys.

El calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya recomana la immunització enfront del xarampió, la rubèola i la parotiditis mitjançant la vacunació amb dues dosis de vacuna triple vírica (XRP), que s’administren als 15 mesos i als 4 anys d’edat. L’estratègia de vacunar amb dues dosis a les edats recomanades al calendari es justifica perquè l’efectivitat de la vacuna i la gran transmissibilitat d’aquestes malalties, especialment del xarampió, les fan necessàries per tal d’aconseguir un nivell de immunitat poblacional suficient per  arribar a la seva eliminació.

A partir d’un cas importat que es va declarar a Barcelona ciutat s’han produït des de finals del mes de setembre fins al 31 de desembre del 2006 un total de 89 casos confirmats de xarampió.

Dels 89 casos, 72 estan clarament relacionats (famílies, veïnat, llar d’infants, consulta pediàtrica). A més hi ha 22 casos pendents de confirmació. Actualment hi ha una persona adulta hospitalitzada. 

La majoria dels casos es donen en nens i nenes entre 9 i 15 mesos d’edat, ja que a aquestes edats ja ha baixat la protecció  que transmeten les mares als fills i encara no s’ha arribat a l’edat de vacunació. A més hi ha hagut 10 casos en immigrants no vacunats, 8 en detractors vacunals i 4 en adults majors de 25 anys que tampoc estaven vacunats. En tots aquests casos s’ha vacunat als contactes familiars i de la llar d’infants.

El xarampió és una malaltia vírica altament contagiosa que pot trobar-se en tot el món. En els darrers anys, alguns països amb incidències molt baixes han patit brots epidèmics que han afectat població no vacunada (per l’edat o d’altres característiques) i que han tingut el seu origen majoritàriament en població procedent d’altres països. A Espanya hi han hagut brots epidèmics en els darrers anys a La Rioja, Madrid i Andalusia, entre d’altres.

Per saber més sobre el xarampió es pot consultar:

-    Què és el xarampió http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/salutimalaltia/csfaq_6.htm

-    Manual de vacunacions http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/pdf/vacu2003.pdf

-    Sanitat Respon  (902 111 444)