Salut

Presentació de la Guia d'Actuacions Preventives a l'Adolescència. Guia per a l'Atenció Primària de Salut

query_builder   10 març 2005 16:00

event_note Nota de premsa

Presentació de la Guia d'Actuacions Preventives a l'Adolescència. Guia per a l'Atenció Primària de Salut

La Guia d’Actuacions Preventives a l’Adolescència està destinada als professionals que visiten joves i adolescents, especialment als metges d’atenció primària i els pediatres.

S’han editat 4.000 exemplars, que es distribuiran en els Centres d’Atenció Primària de Catalunya, als PASSIR ( Programes de Salut Sexual i Reproductiva), i també es penjarà una còpia a la pàgina web del Departament de Salut.

En la seva elaboració hi han participat professionals sanitaris i no sanitaris experts en temes de joventut i adolescència, pediatres, metges de família,  psiquiatres infantojuvenils, psicòlegs, infermeres, llevadores, especialistes en adolescència, educadors, ginecòlegs, farmacèutics, i especialistes en medicina preventiva.

També hi han participat diferents societats científiques com la Societat Catalana de Pediatria, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, la Societat Catalana de Contracepció, la Societat Espanyola de Medicina de l’Adolescent, l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, l’Associació Catalana de Llevadores, la Societat Espanyola d’Obstetrícia i Ginecologia, i els departaments d’Educació, de Justícia i la  Secretaria General de Joventut.

Índex de la guia i continguts:

La guia comprèn 5 grans capítols i un bloc de recomanacions segons l’edat.

1-L’atenció a l’adolescent: marc de referència.Dóna pautes als professionals que tracten amb joves sobre com poden accedir aquests joves al sistema sanitari i quins àmbits extrasanitaris existeixen que facilitin el contacte amb l’adolescent.

També tracta aspectes ètics i legals, com el concepte del menor madur i la relació que s’estableix entre el professional i el jove, així com les característiques especials que ha de contenir l’entrevista clínica.

2-L’adolescent normal.

Es tracten les peculiaritats físiques de l’adolescència normal i el desenvolupament psicològic i social, així com la sexualitat responsable, els mètodes contraceptius i l’anticoncepció d’emergència.

3-Situacions peculiars

Dins l’àmbit de l’adolescència s’han treballat temàtiques referents a les situacions peculiars amb què es pot trobar l’adolescent en l’entorn actual (la violència, la immigració, l’adolescent en el sistema judicial, els problemes acadèmics, els canvis dins del context familiar...)

4-L’adolescent amb problemes específics

Comprèn aquells trastorns de desenvolupament i creixement, obesitat, trastorns mentals, problemes afectivosexuals, problemes ortopèdics i d’activitat física.

5-Conductes de risc

Fa referència a la prevenció de conductes de risc (consum de drogues, accidents i sexualitat de risc, consum d’alcohol i tabac).

La Guia finalitza amb un bloc de recomanacions segons les edats que comprèn els cribatges, les proves físiques, immunitzacions, signes d’alerta i temes d’educació sanitària.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia