Fotografia de la recepció
El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, i el director territorial d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Vicens, han rebut avui als distingits amb els Premis Tàstum. L’acte de lliurament dels guardons es va celebrar aquest dilluns 26 d’octubre al Teatre Nacional de Catalunya i va ser presidit pel conseller d’Agricultura, Joaquim Llena.
 
Els pastissers Miquel Caelles (Reus), i Roger Vallvé (Valls), i els xarcuters German Fillat (Vila-seca i la Selva) i Xavier Tarsà (Cambrils) van ser 4 dels 59 distingits amb els diplomes de mestres artesans alimentaris. 
 
L’enòloga Ester Nin va rebre el Premi Tàstum Vinya i Vi en la modalitat d’Enologia i el Celler de Capçanes (DO Montsant), va guanyar-lo en la modalitat de Producció. Finalment, el Premi Tàstum a la Innovació Agroindustrial va ser concedit a l’Ajuntament de Barberà de la Conca – Viver Comarcal de Celleristes de Barberà de la Conca.
 
A l’acte d’avui hi han assistit l’alcalde de Barberà de la Conca i impulsor del Viver de Celleristes, Ramon Ribas; l’alcalde de Capçanes, Jaume Ramon Pena, el president i gerent de la Cooperativa de Capçanes, Francesc Blanch i Pere Pelejà; el regidor de promoció ciutadana de Cambrils, Oliver Klein; el president del Gremi d’Artesans i Pastissers de les Comarques de Tarragona, Carles Vallvé; i el vicepresident del Gremi de Cansaladers i Xarcuters de les Comarques de Tarragona, Vicenç Bardolet.

 
DIPLOMES DE MESTRES ARTESANS ALIMENTARIS
 
Els diplomes de mestres artesans alimentaris distingeixen a professionals que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària. Per a rebre el distintiu cal que hagin exercit com a artesans durant un període mínim de quinze anys, i disposin del carnet d’artesà alimentari. Entre els guardonats hi ha 59 artesans, majoritàriament pastissers, flequers i cansaladers-xarcuters de les quatres províncies catalanes.
 
German Fillat (Vila-Seca i la Selva)
 
Nascut a Tremp German Fillat exerceix la seva activitat a Vila-Seca i la Selva, on s’ubica la seva empresa Cárnicas Fillat, SL. Ramader, carnisser, tocinaire/cansalader, embotidor, i xarcuter, la seva trajectòria professional, des dels tretze anys fins a l’actualitat, també inclou el transport d’animals vius, escorxador, obrador, taulell, encarregat, gerent, i professor. El seu pare, Isidre Fillat, en va ser el mestre en l’ofici, que ha complementat amb formació diversa en matèries directament relacionades amb el seu sector i amb la gastronomia en general, així com d’altres de màrqueting, gestió empresarial, i docència.
 
Roger Vallvé (Valls)
 
Aquest pastisser vallenc compta amb una experiència de més de 28 anys a l’empresa familiar, passant per totes les categories fins a ser-ne responsable únic els últims tres anys. Ha dut a terme nombrosos cursos, seminaris, demostracions, a més de vídeos, DVD, en aules de gremis o d’empreses del sector, si bé és, bàsicament, autodidacta, realitzant una formació continuada de perfeccionament en la seva feina diària. A més, ha impartit demostracions en centres acadèmics,
i entitats diverses amb l’objectiu de difondre i fer entendre “la bellesa del nostre ofici”, afirma Vallvé, per qui “l’únic reconeixement del qual en puc estar orgullós és el que diumenge rere diumenge em demostra la clientela”.
 
Miquel Caelles (Reus)
 
Miquel Caelles va començar a treballar a la Pastisseria Gurrera de Barcelona com a ajudant als setze anys i, posteriorment va anar alternant la feina a la pastisseria familiar amb la formació en diferents escoles. El 1980 assumeix la direcció del negoci familiar, el 1989 incorpora un departament de pa de producció pròpia, i el 2002 renova completament la pastisseria incorporant el departament de degustació.
 
Xavier Tarsà (Cambrils)
 
Els avis inicien l’activitat familiar a la carnisseria de la Ràpita, l’any 1948, i fins a la jubilació, el 1978. Xavier Tarsà va inaugurar el seu propi establiment de carnisseria a Cambrils l’any 1989. Ha realitzat tasques d’ajudant a la sala de desfer carn, de dependent, i d’encarregat de carnisseria. El 1995 va inaugurar una segona carnisseria a Lleida, i ha seguit treballant a l’establiment de Cambrils.
 
PREMI TÀSTUM INNOVACIÓ AGROINDUSTRIAL
 
Concedit a l’Ajuntament de Barberà de la Conca – Viver Comarcal de Celleristes de Barberà de la Conca (Conca de Barberà), per a la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari.
 
PREMI TÀSTTUM VINYA I VI
 
Premi destinat al reconeixement del millor enòleg/a, al millor celler que hagi promogut les qualitats dels raïms catalans, i a la persona i/o empresa que hagi contribuït a fer que el nostre vi i cava sigui un referent arreu del món.
 
Enologia
 
Ester Nin i Llort és actualment una de les enòlogues amb més prestigi d’Espanya. Filla d’un viticultor del Penedès, la seva passió per la vinya es remunta a l’edat de cinc anys. L’any 2004 va treure el seu primer vi al mercat, “Nit de Nin”, el qual obtingué, només en la primera anyada, 98 punts dels crítics Robert Parker i Jay Miller, en un tast de vins espanyols que posteriorment es comercialitzen al mercat nord-americà i que es fa públic a la revista The Wine Advocate. Parker també atorgà l’any passat 100 punts sobre 100 al vi que Nin elabora amb Daphne Glorian (bodega Clos i Terrasses), el “Clos Erasmus”. Amb Glorian elabora també un altre vi de la D.O. Priorat, el “Laurel”. En aquesta mateixa denominació d’origen ha treballat també, juntament amb Marco Abella, en els vins “Òlbia”, “Clos Abella” i “Mas Mallola”. En la D.O. Penedès treballa en el blanc “Nun”, amb el sumiller Enrich Soler, i en la D.O. Almansa s’ocupa puntualment dels vins “La Huella de Adaras”, “La Vega de Adaras” i “Adaras”, en col•laboració amb Pep Aguilar i Patri Morillo. L’any 2005 començà la seva col•laboració amb Ramon Farré; junts elaboren el “Triumvirat” i el “Corelium” a la D.O. Priorat. El 2008 va iniciar junt amb la seva parella un nou projecte, de caire familiar, a Porrera. Està previst que el primer vi d’aquesta nova iniciativa sortirà al mercat l’any vinent. D’altra banda, actualment i amb el seu germà, Nin també col.labora, a Pla de Manlleu, amb el vi “El nou de + 500” junt amb l’enòleg Josep Mitjans. Tots aquests projectes són elaborats de manera ecològica i biodinàmica, una forma de treball de la que Ester Nin és una gran defensora.
 
Producció
 
El celler de Capçanes, fundat al 1933, el constitueixen 86 socis productors i està situat a la D.O. Montsant. L’actualització i evolució ascendent de la cooperativa s’ha traduït en un canvi qualitatiu molt important dels seus vins i s’ha convertit en una de les cooperatives modèliques de Catalunya. És una cooperativa exemplar per actuar amb criteris empresarials. Tots els seus socis estan implicats amb la cooperativa fins al punt que, en un moment clau, van decidir conjuntament avalar amb el seu patrimoni particular el finançament de la modernització del celler. El seu esforç ha estat reconegut en diverses ocasions, havent rebut últimament, entre altres, la placa Francesc Macià i el premi de la CEPTA. Els seus vins han estat escollits en diferents vegades subministradors de la business class d’American Airlines i Luftansa. Exporten el 80% del seu vi a 40 països arreu del món. Al 1995 van elaborar el primer vi kosher a Espanya, i actualment “Flor de Primavera” ha estat reconegut com el millor del món (fóra d’Israel). Entre els vins de més renom s’hi compten “Mas Collet”, “Lasendal”, “Vall del Calàs”, “Costers del Garvet”, “Mas Tortó” i “Cabrida”.
 
Podeu trobar informació de tots els premiats en aquest dossier

4  

Imatges

Fotografia de la recepció

Fotografia de la recepció 682

Fotografia de grup dels premiats

Fotografia de grup dels premiats 668

Fotografia de grup dels premiats i acompanyants

Fotografia de grup dels premiats i acompanyants 773

Fotografia del delegat parlant amb alguns premiats

Fotografia del delegat parlant amb alguns premiats 767